Корнелия Нинова: С парламентарната си дейност доказахме, че сме истинска алтернатива на това управление

Корнелия Нинова: С парламентарната си дейност доказахме, че сме истинска алтернатива на това управление

Председателят на БСП Корнелия Нинова направи отчет на работата на парламентарната група по време на двете сесии в НС

„Време е за отчет кой какво обеща и какво свърши накрая на двете сесии на работата на НС. Не слушайте празни приказки, а съдете по действията. За нас БСП означава казано – свършено”. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента и призова всички парламентарни групи да направят отчет за обещаното и свършеното.

„БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е опозиция и алтернатива на това управление. Най-силният механизъм на опозицията е парламентарният контрол. Задали сме 430 въпроси и питания в парламентарния контрол и в блиц-контрола”, подчерта тя и обясни, че това е половината от упражнения контрол спрямо управляващите. „50% от 8 парламентарни групи сме направили само ние. Всеки може да се кичи с определението опозиция, но фактите показват, че БСП е единствената и съдържателна опозиция в този парламент”, категорична е Нинова.

Председателят на БСП подчерта, че партията е и алтернативата на управляващото мнозинство. „Внесли сме 20 законопроекта, 6 проекта за решения, 319 предложения между първо и второ четене на законопроекти, внесени от други парламентарни групи”, допълни тя. Нинова посочи, че съдържанието на тези законопроекти изпълняват политически обещания на левицата за държавност, ролята на държавата в икономиката, местната власт и образованието.

„Благодарение на тях спряхме приватизацията на Военно-промишления комплекс, възложихме проверка от Сметната палата на Центъра за градска мобилност, внесохме законопроекта за управление на публичните предприятия, с който се слага край на политическите назначения в държавните и общински предприятия. Многократно внасяхме и се борихме до край по закона за образованието”, обясни председателят на партията.

Социалната политика продължава да е наш основен приоритет

„Социалната политика и отношението към хората, които не могат да се справят сами в кризата, продължават да бъдат наш основен приоритет”, каза още Нинова. По нейните думи БСП е направила предложения по Кодекса за социално осигуряване, обезщетението за отглеждане на дете между 1 и 2 години да бъде минималната заплата, Законът за семейни помощи, децата с увреждания да получават 70% от минималната заплата, Законът за ДДС, бебешките и детски стоки да бъдат с намалено ДДС, Законът за доходите на физически лица, отмяна на плоския данък, Гражданско-процесуалния кодекс, да няма такси при попечителство на деца с увреждания.

Анализите показват лицемерие на управляващите – едно говорят, друго вършат

По повод външната политика на страната председателят на левицата припомни, че БСП е против флотилия в Черно море и единствено тя е внесла решение за демилитаризация на региона, но то е отхвърлено.

„Казахме, че сме срещу санкциите срещу Русия и единствени многократно внасяхме предложение те да паднат, както и да бъде отменен списъкът за забрана за пътувания”, припомни лидерът на социалистите. Според нея срещу тази последователна, политическа и експертна позиция на партията в парламента има само лобизъм и лицемерие в политиката. „Както обещахме правим преглед на лобистките закони, приети от правителството.

Готови сме и с този анализ.

Те показват защита на фирмени и на лични интереси в управляващото мнозинство. Лицемерие – едно говорят, друго вършат”, допълни тя. Корнелия Нинова припомни, че управляващите са обявили грижа за икономиката, но са провеждали политика в интерес на 5-6 големи фирми само. „Обявиха грижа за народа и за жизненото равнище, а замразиха всичко, което се отнася до социалната политика”, заключи Нинова.
Източник: bsp.bg/

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!