Русия ни обвини! България изнася оръжия Украйна и Сирия !

Русия


Според Центъра за анализ на световната търговия с оръжие, последният кораб е тръгнал от Бургас на 28 март
Под ръководството на ЦРУ България и Румъния снабдяват с оръжие антиправителствената сирийска опозиция, твърдят от руския Център за анализ на световната търговия с оръжие, цитирани от руското издание eadaily.com.eee

Според изнесената информация, доставките продължават и в момента, въпреки подписаното споразумение за прекратяване на огъня в Сирия. Цитира се и какво точно въоръжение изнася България. Става дума за автомати „Калашников” АК-47, картечници ПКМ и ДШГ, гранатомети РПГ-7. Освен това, засечени са противотанкови ракетни комплекси „Фактория”.

Документите, привеждани като доказателство, са били публикувани на сайта на FBO (Federal Business Opportunities) . В последните месеци там са заявени две покани за избор на корабни компании за транспортиране на военни товари от Източна Европа към йорданското пристанище Акаба в интерес на американските ВМС.

Първата е публикувана на 3 ноември 2015 г. и е свързана с определяне на изпълнител за доставка на 81 контейнера за морски превоз на товари с военно оборудване от пристанището на Констанца (Румъния) до Акаба. Искането по-късно било актуализирано с поставянето на подробен списък на опаковане, който съдържа информация, че почти половината от общия товар от 994 тона е трябвало да стигне до турския град Taşucu, провинция Мерсин), а другата половина – в Акаба.

Товарите, които са изброени в документа, включват АК-47, картечници ПКМ и АНК, гранатомети РПГ-7. Част от боеприпасите за РПГ-7 – противотанкови гранати с тандемна бойна глава (BSC), са произведени от Вазовските машиностроителни заводи в България. В допълнение, списъкът включва противотанкови ракети (ATGM) 9K111M «Фактор“ (подобрена версия 9K111 „Фагот“ с ракета, оборудвани с тандемна бойна глава за преодоляване на динамична защита на резервоари. Останалата част от товара са боеприпасите за тези оръжия, както и за тежки картечници и 14,5-мм и 82-милиметрови минохвъргачки.

Въпреки факта, че списъкът на опаковка съдържа само информация за теглото на различните видове товари, косвено, може да се изчисли броя на доставените оръжия, твърди руското издание. Например, оценката на масата на ракети, ракети-носители и контейнери предполага, че товарът се състои от 50 ракети-носители и противотанкови системи – от 796 до 854 ракети, в зависимост от пакета.

Договорът за доставка е подписан на 19 ноември 2015 г. с компанията Transatlantic Lines, корабът „Гейсир“ отплава от Констанца 5 декември, 2015. През следващите 10 дни, „Гейсир“ само спорадично предава информация за местоположението си. Въпреки това, тъй като е възможно да се проследи пътят на кораба от север, той заобиколя Кипър и след това се отправи на юг към Египет, транзитно преминава през Суецкия канал, а след това продължава на север до залива Акаба. На 16 декември той отново е в Суецкия канал.3434

Вторият конкурс е публикувана на сайта на FBO на 5 февруари 2016 г. за превоз на товари от Бургас (България) до Акаба. Този път липсва списъкът на опаковане, но теглото на товара е почти два пъти по-голямо от предишното – 2007 тона. Взривоопасните материали са162 тона.

Договорът е сключен на 25 февруари с компанията Line Navigation Company, чийто кораб „Корсика“ напуска Бургас на 28 март. „Корсика“ повтаря маршрута на „Гейсир“. „Корсика“ прекъсва подаването на данни за местоположението си на 4 април, след като минава през Суецкия канал.

Въпреки че крайната дестинация не е Сирия, най-вероятните получатели са противниците на президента Башар Асад. Въоръжените сили на Турция и Йордания не използват повечето от оръжията и боеприпасите съветско производство (с изключение на преносимия противтанков ракетен комплекс „Фактория“), изброени в придружаващите документи, но бойциje в Сирия активно ги използват.

56

Произвежданият в България ракетен комплекс „Фактория“ дава възможност за по-ефективна борба срещу бронираните превозни средства на правителството в Дамаск, уточнява руското издание.

Официално програмата за снабдяване на така наречената „умерена“ сирийска опозиция спря, но може да се предположи, че в таен режим все още се прилага, казват анализатори, пред eadaily.com.

Източник: epicenter.bg

45

 

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!