„Юманите“: Русия е в криза. Руснаците: Путин не е виновен

"Юманите": Русия е в криза. Руснаците: Путин не е виновен
Рядката Президентът на Русия все още се ползва с подкрепата на 80% от народа. Въпреки това падането на курса на рублата и ръстът на цените (хранителни продукти, транспорт, лекарства) с все по-голяма тежест притискат плещите на семействата.

През 2016 г. беше регистриран спад в потреблението. Означава ли това заплаха за Владимир Путин? По тази тема френският вестник „Юманите“ публикува статия от Вадим Каменка.

В края на ноември каналите в Санкт Петербург, Северната Венеция, се покриват с лед. Рядката поява на слънце и спусналият се под нулата стълб на термометрите правят тези предпразнични дни особено малко приятни. Линейките на „Бърза помощ“ кръстосват града в търсене на бездомници и пияни, които могат да умрат на улицата. „Всяка зима от студ в Санкт Петербург умират 600 души, без да споменавам тези, на които се налага да бъдат ампутирани крайници, и други жертви на студовете. Сегашната криза въобще няма да подобри ситуацията, казва санитарят Григорий.

На Невски проспект, в центъра на великолепния град, който е построен от Петър Велики във Финския залив, се редуват скъпи магазини, ресторанти и магазини за сувенири. Санкт Петербург е не само туристическа столица и главно балтийско пристанище, но и вторият по значимост (след Москва) икономически център на страната. На него също не му се удава да избягва кризата и рецесията, които стовариха товара си на гърба на хората. Неотдавнашната новина, че от януари 2017 г. билетът за обществения транспорт ще поскъпне с 30% беше приета като поредното предателство.

„Как да се справям с всичко това? Те не разбират трудностите ни. Днес заради падането на курса на рублата на мен ми се налага да харча два пъти повече за едни и същи неща. При това, за разлика от цените, заплатите не растат“, възмущава се Вероника, която с огромни усилия успява да оцелее с 12-годишната си дъщеря, да не говорим за извънредния труд. Тя вече от 20 г. работи в едно предприятие и не потъва само благодарение на държавните помощи за деца.

Цените на стоките значително се повишиха поради санкциите (на САЩ, Европа и Канада) и ембаргото.

„Той осигури минимума“ През последните две години понижаването на курса на рублата (-40%), спадът на цените на петрола (от този продукт се осигуряват 50% от бюджетните приходи), банковата криза и понижаването на потреблението станаха причини за рецесията. По информация от Световната банка показателят на руския БВП спаднал от +0,7% през 2014 г. на -3,7% през 2015 г. Тази година, както и се очакваше, също ще завърши на минус /-1,2%/. Независимо от определено стабилната валута (1 евро/69 рубли), девалвацията не беше компенсирана от повишаването на заплати и пенсии. И, което е още по-лошо, цените поеха нагоре: между +20% – +40% при хранителните продукти и +20% при лекарствата. „Това още повече нанася щети на малоимотните.
През 2015 г. над 15% от населението живееха под нивото на бедността. Т.е. 21,7 млн. руснаци изкарват под 125 евро на месец (с 2,8 млн. повече в сравнение с 2014 г.)“, подчертава Андрей Чапаев от асоциацията «Ночлежка» („Нощувка“), която оказва помощ на бездомници. През първото полугодие на 2016 г. за първи път беше отчетен спад в потреблението – с 3,1% в рубли. „Държавните и частни предприятия използват такива непопулярни методи като замразяване и намаляване на заплатите. А след това регионалните и федералните власти се безпокоят във връзка с растящото обедняване на хората…“, казва директорът на Левада-Център Лев Гудков.

През октомври реалните доходи на руснаците паднаха с 5,9% на годишна база. Сградата на асоциацията „Ночлежка“ е разположена на няколкостотин метра от ж.п. линии в покрайнините на Санкт Петербург. Сега тя служи за убежище на около 560 човека. Сред тях няма по-възрастни от 50 г. Много идват тук, за да пийнат горещо кафе, да хапнат и безплатно да си изперат дрехите.

„Кризата засили неравенството, безработицата (6,3%) и задлъжнялостта на хората.

Въпреки това на Путин му се удава да избегне критиките поради международната политика и ореола на защитник на нацията“, продължава политологът Лев Гудков. Неотдавнашното задържане на министъра на икономическото развитие по обвинение в корупция и назначаването на негово място на 34-годишния Максим Орешкин свидетелства за стратегия на обновяване на властта. Путин не може да остане безучастен. И това сработва. Така, въпреки че половината от руснаците сега са на мнение, че ситуацията в икономиката се е влошила, никой не мисли, че за това е виновен президентът.

Неговият рейтинг не пада под 80%, а 63% от руснаците искат той да се кандидатира за четвърти мандат през 2018 г. Владимир Путин си остава този, който изведе страна от драматичната ситуация на 1990-те години. „Благодарение на него успях да си получавам пенсията. Разбира се, той не е идеален, но поне ни осигури минимума. Другите нищо не направиха“, смята пенсионерката Светлана.

Голяма част от населението смята, че отговорността лежи главно на европейското и северноамериканското ръководство, които наложиха санкции. А също и на руските депутати и чиновници, които „решават, но нищо не разбират“, смята Людмила. Те само тъпчат собствените си джобове. Народът трябва да работи и да плаща. Но какво ще стане с нас, ако ситуацията не се подобри?“.
2017 г. трябва да бъде решаваща. ОИСР и Световната банка прогнозират ръст от 1,4% в Русия.

 

Договореността за намаляване на производството на петрола през 2017 г. между 14 страни от ОПЕК може да помогне на този процес. Намаляването на предлагането на световния пазар би донесло на Русия, ключова петролно-газова държава, допълнителни средства при увеличаване цената за един барел. В традиционното си послание пред Федералното събрание на 1 декември Владимир Путин изброи основните проекти: банки, корупция, здравеопазване, образование.

Президентът заяви пред присъстващите, че икономиката започва да се изправя на крака и че инфлацията през 2017 г. няма да бъде по-висока от 6% (12,9% през 2015 г.). Освен това той отбеляза, че санкциите и „ответните мерки“ „помогнаха на вътрешния пазар на нашите производители от селското стопанство“, които „ни дават повече, отколкото продажбата на оръжия“. Принципът „Сделано в России“ работи, защото „имаме силен дух на съпротива. По време на блокади тук са загинали няколко милиона души. От санкции ние няма да умрем“, каза пенсионерката Олга. Освен това руските медии подчертават множеството промени, които очакват Европа след изборите.

Победата на Франсоа Фийон на предварителните избори във Франция беше приета положително поради неговата позиция по отношение на Русия. Както и победата на Доналд Тръмп над Хилари Клинтън в Америка. Както отговори на l’Humanité Dimanche говорителката на руското МВнР Мария Захарова „чакаме да се запознаем с неговата администрация. Но ние винаги сме поддържали всяка форма на диалог със САЩ.
Източник: epicenter.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!