7 досъдебни производства за престъпления срещу изборните права са образувани в Софийския апелативен район

7 досъдебни производства за престъпления срещу изборните права са образувани в Софийския апелативен район
В Софийския апелативен район са образувани седем досъдебни производства във връзка с провеждането на изборите за президент и вицепрезидент и Национален референдум на 6 ноември 2016 г.

Те се водят от Районните прокуратури в София, Видин и Кула за престъпления по чл. 309, ал. 1 и чл. 167, ал. 2 от НК – съставяне на документ с невярно съдържание и предлагане на имотна облага с цел склоняване към упражняване на избирателното право, съобщиха от прокуратурата.

В единия от случаите досъдебното производство се води по повод получен сигнал от гражданка за това, че личните й данни били обработвани в списъка на избирателите, подкрепящи регистрацията на конкретен инициативен комитет. Тя твърди, че никога не се подписвала в подкрепа на съответната регистрация и не давала съгласие за обработване на личните й данни.

Друг гражданин сигнализира за неправомерно използване на личните му данни в списъци на инициативни комитети в разяснителната кампания за предстоящия референдум.

Досъдебните производства се водят за съставяне на неистински частен документ-списък на избирателите, подкрепящи регистрацията на партия за участие в изборите на президент и вицепрезидент на РБ, както и за предлагане и даване на имотна облага (парични суми) на лица, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на определен кандидат или да гласуват на референдум по определен начин.

В района на Апелативна прокуратура – София са образувани 54 преписки, касаещи изборите и национален референдум, като по отношение на 30 от тях са постановени откази. Два от сигналите са изпратени до други компетентни органи.
Източник: utroruse.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!