Корнелия Нинова: С конкретни мерки можем да възродим българското родно производство

Корнелия Нинова: Предлагаме конкретни действия за спасяването на българската нация от демографска смърт
Предлагаме алтернативен план с грижа за хората

Днес на второ четене, гласуваме актуализацията на бюджета, предложена от правителството. В миналите вече няколко дни дискусии стана ясно, че акцентите са увеличаване на лимита на дълга до 10 млрд., мярката 60/40 в помощ на бизнеса, 500 млн. през Банката за развитие в помощ на българските фирми и 200 млн. за безлихвени кредити за граждани, които искат да вземат такива.

Ние не одобряваме този подход в актуализацията на бюджета по една основна причина. Тази актуализация не предвижда парите да стигнат до човека в най-голяма нужда в момента.След като направихме преглед на всички европейски практики как действат другите европейски правителства в тази ситуация и след десетки срещи с безработни хора- дейци на културата, артисти, музиканти, земеделски стопани, малък и среден бизнес, родители, останали без работа, за да гледат вкъщи своите малки деца, идентифицирахме четири алтернативни проблема и техните алтернативни предложения за решения внасяме в парламента.

Първата група са хората в неплатен отпуск- те  нямат никакъв доход по време на извънредното положение. Към тази група спадат самоосигуряващите се– дейци на наука, култура, архитекти, адвокати, счетоводители и други, които заради наложените мерки от страна на правителството нямат работа и доходи. За тях предлагаме правителството да осигури една минимална заплата и осигуровките към нея. Това означава 725 лв за човек – общо 912 млн. лв.

Втората група засегнати хора и проблем, които остават необхванати от актуализацията на бюджета са земеделските стопани. Предлагаме 30 млн. лв. директна целева субсидия от бюджета към тях за отглеждане на плодове, зеленчуци, месо и мляко.  В  момента те не могат да засеят реколтата за тази година. Това е изключително важно, защото чрез тяхната работа ще се осигури прехраната на българските граждани.

Макар и това да е един от многото проблеми, предлагаме от него да изведем голяма тема за българската политика, която от БСП отстояваме в годините –  политиката по отношение на българското родно производство. Напълно разбираме, че в този глобален свят икономиките са свързани, че не може всяка държава да се затвори и да произвежда всичко. Но една разумна политика е определяне на сектори, където България има потенциал да развива национално българско родно производство.

Такъв сектор е селското стопанство, защото имаме прекрасна земя, има хора, които да я обработват, може да дава добър резултат. Всички знаят какъв процент от нашата храна е вносна – тоест има нужда само от малка помощ от страна на правителството, за да могат земеделските стопани да работят така, че да осигурят по-голяма част от храната за българският народ.

Третата група, която предлагаме и идентифицирахме в разговорите с тях като проблемна и много засегната и за която няма адекватни мерки в актуализацията на бюджета е малкият и среден бизнес и по-скоро заведенията, които първи бяха задължени да затворят и в работата, на които са ангажирани около 500 хиляди работници.  За тях е нашата грижа.  Те не искат пари от държавата, а няколко облекчения, за да могат да просъществуват и след кризата да работят.

Да бъдат освободени от такса „смет“, тъй като не произвеждат такава, от „тротоарно право“, тъй като работниците не ползват тази услуга.

Както и правителството и общините да им възлагат поръчки по подготовка на храни и пакети, които да доставят на възрастни, на самотни хора, на немощни хора – това ще им помогне да спасят своя бизнес. Спирането на тези местни такси ще ощети общините, ще намали техните бюджети. Мярката, която предлагаме е помощ на общините – те също са на първа линия в тази криза.

Предлагаме 400 млн. лв. от бюджета, което представлява с 10% увеличение  на сегашната субсидия на общините, така че да могат те да компенсират загубите от тези местни данъци и такси, както и да имат допълнително финансиране за местни политики, които предприемат в помощ на населението в своите общини. Общо разходите, които предлагаме, са около милиард и половина лева.

Много ми се искаше министърът на финансите Горанов да е тук – да обясни и да каже с какви мотиви не се приемат тези предложения. Да каже популистки ли са, да каже не сте прави, тези хора не страдат в момента, няма за какво да им помагаме, да каже, че няма пари, въобще нещо да обясни. Защо тези, според нас много разумни  предложения, не се приемат и се отхвърлиха вчера от бюджетната комисия.

Разбира се, че ние сме разумни хора и търсим източник на тези средства – предложихме вчера да бъде преразгледана политиката, да бъдат преподредени приоритетите на държавата в този критичен момент и да се замразят разходите за модернизация на армията. Не да се прекратят или заличат тези проекти, не да се откажем от грижа за военните и техните семейства, за развитието на въоръжените сили – в никакъв случай, а просто тези разходи да се отложат за една, две години, както преценят експертите. В момента имаме далеч по-належащи разходи – в здравеопазване, в социална сфера, в икономика.

Много остро и грубо реагира вчера министър Каракачанов, което е абсолютно неразбираемо, тъй като преди няколко седмици той, министърът на финансите и г-н Дончев, на пресконференция, заявиха че ще се замразят проектите за превъоръжаване на армията. Сигурно нещо е променило тази позиция на правителството и сигурно  коалиционните партньори не  са се разбрали – четири години нещо делите, нещо преразпределяте, вижте се и се разберете. Не може министърът на финансите да казва замразявам плащанията, а Каракачанов да стои до него и да се съгласява, а вчера да скача на тази идея, да я отхвърля тотално, да обижда БСП и да обижда хората, които я подкрепят.

В този момент, на толкова засегнати хора и на толкова много чакащи помощ, важно е  да подредим приоритетите, да ги разположим във времето и да видим как държавата ще помогне.

Затова ние, след преглед на сериозна европейска практики и срещи с десетки хора, предлагаме алтернативни мерки на тези на правителството, които ще помогнат на над милион български граждани.

Предлагаме оценка на ефекта – да се види как това ще стабилизира нещата и как ще помогне на всички тези хора по-лесно да преодолеят кризата. В заключение искам да кажа, че не просто не подкрепяме политиката по актуализация на бюджета – ние предлагаме алтернативен план. С грижа за хората.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!