Корнелия Нинова: Хартиената ви политика няма нищо общо с живия живот

Корнелия Нинова: Водата,чистият въздух и храна е темата на 2019, 2020г. и на бъдещето

„Уважаеми народни представители, не знам дали си давате сметка, че много от мерките, които предлагате са хартиена политика, която няма общо с живия живот.

Г-н министърът на правосъдието ни уверява, че ЕЦБ е дала указания на БНБ да предоговаря кредитите на хората изцяло в полза на длъжника. Звучи прекрасно на хартия. Знаете ли, г-н министър, какво се случва в последните месеци?

Виждали ли сте последния месец кредитополучател, българин, който е отишъл да си предоговори кредита? Защото ние видяхме много, те дойдоха при нас и казаха, че се удължава срокът на кредита, но лихвата се увеличава от 3-5 % на 10 или 12%. Въпреки указанията на ЕЦБ, въпреки указанията на БНБ към банките- всичко да бъде в полза на длъжника. Живият живот е съвсем друг“. Това коментира председателят на БСП Корнелия Нинова от трибуната на НС.

Тя подчерта, че мнозинството е приело след връщане от чужбина, българските граждани да бъдат задължително в карантина в период от 14 дни. „Следващите дни се чака решение на ЕК за обща политика по туризма и пътуванията. Искате ли да ви кажа какво ще стане? Преди да сте публикували и обнародвали закона, ЕК ще каже, че е неправилен и ще ни свикате отново, за да го отменим. Така ли се прави политика?“, обърна се риторично Нинова.

Председателят на БСП обърна внимание и на мярката 60/40: „Какво казаха работодателите и фирмите – че тази мярка не работи. 1 % от трудещите се хора са се възползвали от нея. Още едно доказателство, че мерките ви нямат нищо общо с реалните проблеми на хората“, категорична е Нинова.

„Отново ще ни отхвърлите предложението за онези хора, които останаха в неплатен отпуск. Знаете ли колко деца в България ходят в детските градини? Според НСИ това са 217 867 деца, които не са ходили там два месеца. Тоест тези деца са били гледани 2 месеца от родителите им, които са били в неплатен отпуск. Какво им казвате на тях? 375 лева за 2 месеца – за това, че останахте в неплатен отпуск 2 месеца вкъщи, за да си гледате децата и защото имаме много голям демографски проблем в България“, каза още тя.

Нинова коментира, че хората, които ще извадят България от кризата са и артистите и хората на културата, а те са 60 000 човека. „На тях казвате: Не сте наша грижа“, обърна внимание тя.

„Извън вашата грижа остават над 1 милион човека. Вашите мерки не отговарят на живота извън тази зала. Отхвърляте мерките, които са с грижа за тях, предложени от ПГ на „БСП за България“. Ние ще бъдем последователни и аргументирани, за да се знае, че те са финансово обезпечени, ориентирани към най-пострадалите и с грижа към хората“- каза Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!