Европейският парламент затяга контрола по безвизовия режим за страните извън ЕС

Европейският парламент затяга контрола по безвизовия режим за страните извън ЕС

Евродепутатите дават възможност за по-бързо и ефективно прекратяване на безвизовия режим за гражданите на страните извън ЕС при определени нарушения

„Тези нарушения са свързани с просрочване на визите, неоснователни молби за убежища и масово отхвърляне на молби за обратно приемане, т.нар. реадмисия“, заяви Илияна Йотова, докладчик по темата от Групата на социалистите и демократите.

Гласуването днес става в момент на напрегнати преговори между ЕС и Турция. Анкара иска да обвърже ангажиментите си за контрол на бежанските поток с безвизов режим за турските граждани. Някои национални столици в ЕС не крият притесненията си, че може да се увеличат случаите на граждани на трети страни, които нарушават позволения им срок на законно пребиваване на територията на ЕС.

„Механизмът за връщане на визите за определени страни е „предпазна клауза“ в полза на страните-членки и гарантира тяхната сигурност в условията на тежка мигрантска и бежанска кризя. Комисията по вътрешна сигурност прие моето предложение механизмът да се прилага и при случаите на неспазване на двустранните споразумения за реадмисия между държави-членки и трети страни, а не само на ниво ЕС“, коментира още българската евродепутатка.

Новите предложения ще се отнасят не само за гражданите на страните извън ЕС, но и за транзитно преминалите през тяхна територия.

Настоящото законодателство на ЕС предвижда единствено държавите членки да имат право да искат от ЕК да премахне безвизовото пътуване. Гласуваните от евродепутатите днес изменения предвиждат занапред Комисията да може да се самосезира.

Освен това премахването на безвизовия режим вече няма да се разглежда като „последна мярка“, а ще може да се използва и по-общо в случаи, когато либерализирането на визовия режим е довело до сериозно нарастване на незаконната миграция.

Намалява и периодът, за който се прави сравнение, когато има съмнение за рязко нараснал брой нарушения. Сегашното положение предвижда сравнение за период от шест месеца, докато депутатите намалиха времето на 60 дни. Така механизмът ще бъде наистина по-гъвкав и ще може реално да отговори на динамично променящите се потоци от хора, влизащи на територията на ЕС.

Евродепутатите ще искат и Европейската комисия да придвижва по-бързо въпроса, за да се пристъпи към спиране на безвизовия режим. В момента се предвиждат три месеца, а депутатите настояха това да се случва за един.
Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!