Facebook

Spiegel: срещата на ЕС показа силата на Асад и Русия и безсилието на Европа

Spiegel: срещата на ЕС показа силата на Асад и Русия и безсилието на Европа Военното настъпление на правителствената сирийска армия показа могъществото на Русия и Асад и безсилието на Запада, пише немския вестник Der Spigel, цитиран от „Ино ТВ“ в събота (17 декември).

Мащабите на това безсилие подчерта самия ЕС, демонстрирайки, че Европа е способна само да изплаща пари под формата на помощи, да изразява съчувствие към мирното население и да търси подобряване на ситуацията, но без никакви последици, пише още изданието.

Немският вестник посочва, на срещата са разговаряли по всички теми – Сирия, Brexit, мигрантите, вътрешната безопасност, съвместната отбрана, Украйна, но по-малко и всъщност за нищо, защото срещата не се е превърнала в своеобразно събитие на изтичащата година.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск покани спонтанно за изказване кмета на Алепо, което според Der Spigel е безпрецедентен случай за среща на ЕС. Гостът от Сирия описа много ярко отчаяното положение на града, а след няколко часа пристигна на срещата ново съобщение от региона – Башар Асад, чрез видеопослание съобщи, че Алепо е освободен. „Сирийските войски написаха история“, каза сирийският президент и допълни, че сега светът ще бъде друг.

Изданието пише още, че Асад даже е бил отчасти прав – Русия и правителствената сирийска армия „с бомбардировки са си проправили пътя към завземането на Алепо и при това демонстрирали собствената си сила и безсилието на Запада“. Ако все още са ви трябвали доказателства колко велико е безсилието на ЕС, то срещата му ги предостави, пише Der Spiegel.

След изказването на кмета на Алепо държавните глави на Европа още веднъж „много интензивно“ обсъдиха темата Сирия, отбеляза канцлерът на Германия Ангела Меркел. В общото изявление от срещата се казва, че ЕС „настоятелно осъжда“ силовото настъпление в Алепо. При това ЕС обвини Асад и неговите съюзници, на първо място Русия и Иран, в целенасочени удари по мирни жители и болници. Участниците в срещата поискаха Русия и сирийското ръководство да обезпечи евакуацията на жителите от източен Алепо, да предостави достъп на международни помощници и да уважава хуманитарното право.

Има съмнения, че тази резолюция на ЕС ще промени нещо в ситуацията в Сирия, пише немското издание. Тъй като ЕС не може да заплаши с никакви последици, ако тя не бъде изпълнена . Нови санкции против Москва не се обсъждат. Даже удължаването на досегашните с още половин година предизвика критика от страна на някои държавни глави в Европа.

„Недостатъци няма само в едно – в парите“, пише авторът. Това заяви Ангела Меркел, като и други политици, присъствали на срещата. От началото на сирийската война ЕС е платил под формата на помощи около 9 млрд. евро. Освен това, няма недостатъци и по отношение на европейските политици, които показват, че са трогнати от случващото се в региона и съчувстват на мирното население. Обаче с коя страна на проблема да се захванат никой не знае, пише Der Spiegel.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!