Путин се обяви срещу непрозрачните търговски споразумения TTIP и TPP

Путин се обяви срещу непрозрачните търговски споразумения TTIP и TPP
Опитите за създаване от някои страни на затворени и непрозрачни проекти като Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции и Транстихоокеанското партньорство предизвикват съжаление, заяви в четвъртък (13 октомври) руският президент Владимир Путин в интервю за РИА „Новости“ и индийската информационна агенция IANS.

„Ситуацията в световната икономика и финанси остава сложна, още не са преодолени последствията от глобалната финансова криза. В тази връзка предизвикват съжаление опитите на някои страни да решат натрупалите се проблеми чрез протекционистки мерки, чрез създаването на затворени и непрозрачни проекти като Транстихоокеанското партньорство или Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции“, каза Путин.

„Русия, както и нашите партньори от БРИКС, са привърженици на създаването на открити икономически пространства, носещи недискриминационен характер и опиращи се на принципите на СТО“, добави той.

Президентът на САЩ Барак Обама разглежда Трансатлантическото (TTIP, по което се водят преговори от 2013 г.) и Транстихоокеанското (ТРР, сключено през 2015) партньорства като приоритети в работата му като президент.

Само че Обама така и не успява да се пребори за ратификацията на търговското споразумение с азиатските страни от Конгреса, а преговорите с ЕС по TTIP зациклиха заради съпротивата на Франция и Германия.

Източник: Руски дневник

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!