Атанас Костадинов: Европредседателството не може да е алиби за управляващите

Атанас Костадинов: Европредседателството не може да е алиби за управляващите
„Тъжното е, че след месец и половина предстои България да оглави председателството на Съвета на Европа, а   моделът на г-н Главчев и езикът на говорене и поведение на вицепремиера Валери Симеонов е конфронтационен и антидемократичен.”

Това каза по БНТ народният представител от „БСП за България” Атанас Костадинов.

„Когато се изправиш и кажеш, че царят е гол, когато след поредица от действия видиш, че се прави опит да се демонтират демократични процеси и институции у нас, когато видиш, че премиерът в една парламентарна република идва и прави, каквото си иска с председателя на Народното събрание, нашите действия са вопъл да се спазват демократичните принципи.” -каза народният представител.

Той опроверга спекулациите, че има сценарий с решението на левите депутати преди дни да не влизат в пленарна зала. Костадинов напомни, че лидерът на БСП Корнелия Нинова и народният представител от левицата Антон Кутев бяха неправомерно изгонени от бившия председател на парламента Главчев, след което е последвало решение на социалистите да не присъстват в зала. „Не е имало заговор, а отвоюване на наша позиция”, категоричен бе Костадинов.

По повод предстоящия вот на недоверие, народният представител напомни, че предстои разговор с политическите партии, които биха подкрепили вота, в същото време левицата изгражда доводите и стратегията за вота.

„Европейското председателство не е политически чадър за това, което продължава да се случва в тази държава- корупцията.  Не може и да е алиби”, отсече депутатът. „Път за преговори за вота трябва да се търси до всяка партия, на която не й е безразлична съдбата на България”, поясни депутатът от левицата.

По отношение на евродоклада, Атанас Костадинов обясни, че изречението, написано в Брюксел звучащо така: „България, при определени условия, би могла да постигне, в определен период от време, напредък”, означавало на наш език, че абсолютно нищо не сме направили от януари, когато сме се разбрали какво да правим.

ГЕРБ са единствената партия, управлявала България, която не е завършила нито един мандат

Атанас Костадинов напомни още, че ГЕРБ са единствената партия, която е управлявала България и която не е завършила нито един мандат. „Хубаво е да помислим и за това”, препоръча социалистът.

По отношение на това, дали БСП би подкрепила в НС идеята на ГЕРБ за ревизия на приватизацията, Атанас Костадинов обясни: „По отношение на политическите мотиви- няма колизия. ГЕРБ обясниха, че сърцето на дясната идеология- пълната приватизация, е претърпяла фиаско.

Дори е родила такива комулативни форми, които сега влияят на развитието на България.Нашите забележки, от Правния съвет към БСП, се отнасят върху законността – правната страна на това деяние.

Според Правния съвет, ако има обжалване в Европейския съд, тези решения ще паднат”, поясни той. Костадинов заяви, че ако има обща политическа воля да се извадят всички непочтени и мръсни сделки от прехода, може да се намери законодателно решение, извън промяна на Конституцията.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!