„БСП за България” иска изслушване на 3-ма министри заради урана във водата в Хасково

„БСП за България” иска изслушване на 3-ма министри заради урана във водата в Хасково
“Настояваме да се проведе изслуш­ване на 21 април 2017 г. на министъра на здравеопазването, мини­стъра на околната среда и водите и министъра на регионалното развитие и благоустройството относно предприетите мерки за гарантиране здравето на населението

Въпросът е от голям обществен интерес”. Това се казва в искане от ПГ на „БСП за България” до председателя на НС Димитър Главчев във връзка с завишеното съдържание на уран във водата в Хасково.

Групата народни представители припомнят, че директорът на Басейнова дирекция „Източнобело­морски район“ информира  Регионалната здравна инспекция – Хасково и управителя на „ВиК“ ЕООД – Хасково за наличие на завишено съдържание на естествен уран в мониторингов пункт за подземни води от националната система за мониторинг на околната среда ПС „Хасково-І“.

Те подчертават, че Басейновата дирекция е препоръчала прекратяване или максимално ограничаване на ползването на водоизточника с цел ограничаване на риска на здравето на хората при консумация на вода за питейно-битови и промишлени цели. „На 13.04.2017 г.

Междуведомствената работна група на МЗ, МОСВ и МРРБ препоръчва водата за гр. Хасково от централното водоснабдяване да не се използва за питейни цели.

Дава препоръки на РЗИ – Хасково, ВиК оператора и община Хасково да осигури с вода детските и учебни заведения.

Тези действия са извършени едва 5 месеца след констатираните превишения на допустими стойности на вредни вещества в питейната вода”, пишат още депутатите от левицата.

Искането е подписано от:  

Корнелия Нинова

Елена Йончева

Жельо Бойчев

Манол Генов

Дора Янкова

Драгомир Стойнев

Антон Кутев

Никола Динков

Виолета Желева
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!