Георги Гьоков: БСП подкрепя Закона за социалните услуги, защото е отдавна обещан и чакан от хората

Георги Гьоков: БСП подкрепя Закона за социалните услуги, защото е отдавна обещан и чакан от хората
Георги Гьоков: БСП подкрепя  Закона за социалните услуги, защото е отдавна обещан и чакан от хората

Ако не бъде обезпечен финансово, законът ще остане само добро пожелание

„БСП подкрепя  проекта на Закон за социалните услуги, защото е отдавна обещан и чакан от хората“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“  Георги Гьоков в пленарна зала. Той обясни, че наред с добрите неща, които има в закона, той има и своите недостатъци – не дава решения за преодоляване на регионални различия за предоставяне на социални услуги

„На места в държавата липсва възможност за предоставяне на такива социални услуги за уязвимите потребители, които на други места се смятат за елементарни. Под въпрос е дали този закон ще преодолее регионалните различния“, обясни той. По думите му децентрализирането на предоставяне на социални услуги не се случва в необходимата степен.

Като друг недостатък той посочи, че  остава нерешен въпросът за капацитета- както физическия, така и уменията и пригодността на Агенцията за социално подпомагане да прилага и изпълнява целите на закона. Той подчерта, че законодателят прехвърля отговорности и задачи на администрацията, а тя е най-лошо платена. „В този закон пред социалните услуги има не само законодателни, но и финансови пречки – ако не бъде обезпечен финансово, всичко ще остане само едно добро пожелание“, категоричен бе той.

Гьоков подчерта, че продължава да намалява относителният дял на БВП за социални плащания, а има нарастващото социално недоволство в цяла Европа. „Вие обещахте закон за социалните услуги, който да е готов през 2016г, а сега е 2019г.  Ако спазвате сроковете, записани в собствените ви документи, социалното напрежение в България ще бъде по-малко“, каза още Георги Гьоков.

Виолета Желева: Необходимата промяна в системата на социалните услуги не може да се осъществи само чрез по-строг контрол и мониторинг

„Необходимата промяна в системата на социалните услуги не може да осъществи само чрез по-строг контрол и мониторинг. Спорно е създаването на нова агенция за качеството на социалните услуги към министъра на труда и социалната политика, която ще извършва лицензирането, ще следи за контролирането и спазването на стандартите за качество“, заяви народният представител от левицата Виолета Желева. По думите й въпреки, че имаме уверение, че новата агенция ще бъде създадена в така съществуващата щатна численост на МТСП, ще са нужни значителни средства за създаването й. Тя попита и с какъв ресурс ще бъдат подготвени хората, които ще участват в новата структура, защото е очевидно, че ще трябва да преминат през обучение. „Добре е трудът на социалния работник да се цени и да се търсят начини той да бъде достойно заплатен, а не да създаваме безброй агенции, които да размиват своите отговорности“, заключи тя.

 

Надя Клисурска: 47 общини не предлагат никаква форма на социална услуги

„В момента 47 общини не предлагат никаква форма на социална услуги. Идеята е с новия закон хората сами да избират доставчик на социална услуга, докато в момента са длъжни да отидат там, където ги отвежда направлението“, заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Надя Клисурска. По думите й въпросът е- как  общините ще се справят с новите отговорности и административен капацитет, които държавата смята да им прехвърли. „Идеята е държавният бюджет да финансира занапред само гарантирания пакет от минимални услуги, залегнал в националната карта, за допълнение всяка община трябва да вложи собствени средства и да търси източници отвън“, коментира тя и заяви, че какво точно ще съдържа минималният пакет, никой не може да каже. Тя попита- как общините, през своите бюджети, ще се справят с мрежата от социални услуги, които сега съществуват, но няма да са част тази национална карта. По думите й отговорът е даден – с търсене на публично-частно партньорство, но то ще се осъществява през стандартите, чието формулиране тепърва предстои. Клисурска допълни, че не е ясен и ресурсът, който държавата ще трябва да задели за обезпечаването на закона, като от предварителната оценка става ясно, че ще е поне двоен на сегашния.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!