Facebook

Георги Свиленски, БСП: Ако падне правителството, Борисов се връща на власт

Георги Свиленски: МВР купи 300 нови автомобили, които не може да използва за пътен контрол Надявам се да има повече смели народни представители

„Парламентарната група на БСП е единна. Ние сме взели решение, което няколко пъти е препотвърдено. По гласуването се вижда, че групата ни е една от най-редовните като присъствие и участие. Не е време да напуснем коалицията, защото все още не сме свършили задачата, за която българските граждани ни изпратиха в парламента – да променим модела на Борисов. Моделът на онова управление, за което хората месеци наред стояха по площадите и няма как сега ние да кажем, че промяната е свършила. Напротив, тя сега започва- вече с изчистено мнозинство, което не може да бъде поддадено на едни или други интереси.“ Това заяви председателят на парламентарната група на „БСП за България” Георги Свиленски в ефира на БНТ.

„Надявам се в крайна сметка българските народни представители да погледнат хората, които са ги изпратили там и с ясно съзнание да отидат в Народното събрание, знаейки за какво гласуват. Мисля, че в българския парламент има принципни народни представители и тези, които сега напускат парламентарната група на ИТН са смели хора, надявам да има повече такива“, категоричен бе Свиленски и допълни, че няма как тези смели хора да останат част от партията на Слави щом са определяни като едни натискачи на бутони.

Според него преди седмица никой не е предполагал, че днес ще се водят разговори за вот на недоверие и определи смяната на Никола Минчев като грешка на кукловодите, защото реално това го е превърнало в герой пред българския народ. „Важното е парламента да има мнозинство, което да реализира промените в България, за да имаме една силна и нормална държава, в която всички искаме да живеем“, подчерта председателят на парламентарната група на „БСП за България”.

„Призовавам всеки, който твърди, че има купуване на гласове, тъй като го чух и от президента във вчерашния ден – да сяда и да пише сигнал до прокуратурата, до ДАНС, до всички органи в държавата. Всеки, който говори за купуване на депутати и не пуска сигнали е съучастник в това престъпление по наказателния кодекс“, обясни социалистът и призова да говори всеки, който има данни по въпроса.

„Работата в парламента ще бъде трудна, трябва да се осигурява кворум, да работят комисиите. Но преминавайки сега през тези неща и през вота на недоверие ще бъде дадено спокойствие. Ние трябва да стоим в парламента, за да приемем бюджета, както и онези 20 закона, които са необходими за Плана за възстановяване и устойчивост парите, от който ще подпомогнат икономиката, бизнеса и общините, с което ще се пребори инфлацията“, обоснова Свиленски необходимостта от 121 смели народни представители, за да продължи България по пътя на развитие.

Той определи като глупости думите на Борисов от тази сутрин. „Събрал е техните си членове в 5 звезден хотел и разказва как се прави баница. Трябва да обясним пред българското общество какво следва, ако вота мине и правителството падне – ето това следва. Борисов да се върне на власт. Коалицията е ясна – „Възраждане“, ГЕРБ, ДПС и вече присвоената част от останалите депутати от групата на „Има такъв народ“ – Борисов няма какво да бяга от този въпрос.“, добави депутатът от БСП.

„Преди 2 седмици гласувахме вот на недоверие на зам.-председателя на парламента и там от ГЕРБ и „Възраждане“ се бяха подписали заедно. Вчера беше същото и вероятно пак така ще бъде при предстоящия вот на недоверие“, заяви Свиленски и добави, че Борисов тези приказки може да си ги разказва в Банкя и Албена, но българите виждат истината.

По думите му кражбите спират и това е факт, защото само преди 1 година се казваше, че няма пари за пенсиите да бъдат увеличени от 300 на 470 лева, но с управлението днес, в което участват от БСП се оказва възможно. „А от октомври ще получават още по-високи пенсии, защото ще бъде върната и другата справедливост“, каза още де народният представител от левицата.

„Детските градини можеха ли да станат безплатни? При Борисов не можеха, защото трябваше парите от автомагистрали да отидат във фирмите, които няма да построят автомагистрали. Сега може – от 1 април детските градини и яслите са безплатни. Добавките на младите родители, данъчно облекчение – всеки месец 50 лева“, обясни Свиленски за социалните мерки, които ще помогнат на хората да живеят по-добре.

„Голямата опасност е между първо и второ четене тези хора да саботират бюджета, както го направиха миналата година, да внесат предложения, които да блокират изпълнението му и на практика да стане така, че държавата да не може да функционира“, изрази социалистът своите опасения и добави, че управляващите ще направят всички възможно чрез подкрепата на обществото и народните представители да направят така, че бюджета да бъде приет, защото България има нужда от него.

Рекордната инфлация по думите на социалиста не е само в България, а в цяла Европа и по света и е трябвало да се мисли по-отговорно, когато от БСП миналата година са казвали, че трябва да има правителство, а не да се правят избори след избори. „Трябват действия, а не приказки. Трябва да се приеме бюджета и вие ще видите опитите за саботажи. Положението е такова, защото има безотговорни хора, които опитват да саботират процеса“, категоричен е Свиленски.

Председателят на парламентарната група на „БСП за България” се опасява, че задкулисието няма да спре, защото всички проблеми са започнали само преди няколко седмици, когато управляващите са внесли Закона за КПКОНПИ и явно кукловодите се страхуват от това, че може Рашков да оглави антикорупционната комисия.

В заключение Георги Свиленски каза, че президента има право да изказва собствено мнение, но за социалистите е по важно какво мислят българите и как те приемат действията на управляващите. „Тези хора само преди 2 години бяха пред президентството и подкрепяха Радев. Нека сега той излезе и да им каже, че правителството не се справя. Да го обясни на тези, които го избраха – сега да им обясни, че правителството трябва да бъде свалено, за да дойде г-н Борисов, ДПС, „Възраждане“ и Слави Трифонов“, завърши той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!