Корнелия Нинова: Български учителю, не се подчинявай на МОН. Пазете децата от третия пол

Корнелия Нинова: Български учителю, не се подчинявай на МОН. Пазете децата от третия пол
Правителството на Борисов не се е отказало от Истанбулската конвенция

“Явно правителството на Борисов не се е отказало от Истанбулската конвенция и я провежда през МОН. Не го допускай, български учителю. Пазете децата.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на среща със Сдружението на кметовете на малки населени места, проведена по покана на кметовете.

Тя отговори на въпроси на кметове, лекари и учители за общинското здравеопазване и образование. По време на разговори с учители в общински училища Нинова призова: “Не изпълнявайте сляпо нарежданията на МОН. Вие имате мисия да опазите децата ни от джендър идеологията и натрапеното ни разбиране- те сами да определят пола си като мъжки, женски или друго. Не бива да допускаме това. Сега ще ни проличи- дали приказките ни, че децата са бъдещето са истина или клише“.

Корнелия Нинова призова за решаване на проблемите на кметствата, защото те касаят всички българи, живеещи в малките населени места, независимо от партийните убеждения и политическите пристрастия. Тя благодари и на кметовете, включително на тези ГЕРБ, за смелостта да дойдат на срещата с нея „Със сдружението разговаряме за проблемите на малките населени места и търсим решения на проблемите им“, заяви председателят на левицата и като първи такъв тя посочи финансирането.

По думите й е сбъркан моделът на финансиране на местната власт, който тръгва отгоре надолу. Тя обясни, че когато се гледа бюджетът на държавата се предвиждат разходи за общините, а извън този бюджет МС допълнително, с постановления решава еднолично на коя община колко да разпредели.

„С тези постановления в последните години се раздадоха десетки милиони на общини, управлявани от ГЕРБ и ДПС и почти нищо на общини, управлявани от други партии. 88 общини, където живеят 1 300 000 българи не получиха никакво допълнително финансиране. Това е първата грешка и първата несправедливост – да делят по партийна линия жителите на България. Поемам ангажимент да се сложи край на тази сгрешена политика на финансиране на общините и цялото финансиране да минава през бюджета и през НС“, категорична бе тя.

Нинова подчерта, че грешката се повтаря и надолу по веригата – финансират се кметовете на общини и те по своя преценка решават на кое от населените места колко средства да дадат. „Така те втори път наказват хората, които живеят в населени места, които не се управляват от техни кметове. Решението е в закона да се разпише, че всяко малко населено място има делегиран бюджет и който и да управлява голямата община, да изпълнява закона и да осигурява на жителите на населеното място този делегиран бюджет, а кметът да го управлява според нуждите на населението. Тя подчерта, че е задължително да се намери начин, по който определен процент от събраните данъци от хората да остава в общината, от където са събрани тези пари, а не всичко да отива в центъра и някой в центъра да разпределя както реши.

Корнелия Нинова заяви, че генералният проблем, който е бил обсъждан с кметове на общини и на малки населени места, е огромната диспропорция между малките и големите общини, между отделните региони в България. Според нея той също има решение – всяка политика да се пречупва през регионите. Като пример тя посочи- да има регионална структура на здравеопазването.

„Същото се отнася и за образованието- принудиха младите да отидат в големите градове и чужбина, защото училищата затварят и децата им няма къде да учат. Против сме да се закриват държавни и общински училища и финансирането да се прехвърля към частните училища“, коментира тя.

По думите й това касае и икономиката, и производството – докато няма производство в тези региони, те е продължат да загиват. Като мярка тя предложи- който открие производство в тези региони, да бъде освободен от данъци за 5 години. Корнелия Нинова заяви, че всички тези проблеми са въпрос на диалог между държавната, централната изпълнителна и законодателна власт и местната власт.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!