Facebook

Корнелия Нинова: Искаме минималната заплата за работниците да стане 850 лв.

Корнелия Нинова за премиера: Вместо да се моли на Франция и Гърция за ваксини, да започва разговори с Китай и Русия, като европейските лидери Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на срещата с ДПС за бюджета за 2023 г.

Да търсим съгласие между първо и второ четене да го подобрим. За нас е неприемливо да остане в същите параметри, особено що се отнася до социалната част. Имаме предложение да обсъждаме заедно и да постигнем минимум мнозинство, за да избегнем популизъм, спорове и наддаване между първо и второ четене.

Да постигнем мнозинство по различни предложения на различните парламентарни групи. Ние не поставяме нашите като единствени условия – подлагаме ги на дискусия и разумно решение, което да осигури доходи на хората, да гарантира икономиката. Но при условие, че не дестабилизираме финансовата стабилност и макрорамката на бюджета.

В социалната част предлагаме 850 лв. минимална работа заплата, която представлява 50% от средната. Това е и европейското законодателство, а и отдавна говорим за механизъм, по който да се определя минималната заплата и това да бъде 50% от средната.

Предлагаме майчинството да следва това, което направихме предишния кабинет – с увеличението на минималната заплата да се увеличава и майчинството. Предлагаме да помислим за необлагаем минимум за прага на бедността, който за следващата година ще бъде 504 лева, за да помогнем на най-бедните.

Ваучерите за храна да не се пипат – това е едно добро достижение за работниците. Имаме предложение за освобождаване от данък върху доходите на физическите лица на младите хора до 26 години. Таван на цени на енергоносители. Две степени на плащане – една за бедни хора и една за богати. Цялата ни програма е на ваше разположение.

Готови сме с ваши предложения между първо и второ четене да седнем и да разговаряме какво е възможно, така че да бъдем в нормални граници на дефицит. Да не се увеличават дълговете, макар сравнени с Еврозоната ние засега сме с отлични показатели. Но не искаме тази финансова дисциплина да се разваля. Да гарантираме подкрепата на икономиката и увеличаване доходите на уязвимите групи.

За нас е изненада, че служебното правителство предвижда понятието енергийна бедност да влезе в сила от 24-та година. Това абсурд – то до 24-та година кризата може да свърши. Ние настояваме за понятие енергийна бедност, което заедно може да изработим още сега между първо и второ четене и да намерим начин да бъде финансирана тази част от обществото, които влизат в тези критерии. Другото, което те предлагат и на социална комисия разглеждахме е праг на бедност от 504 лева да влезе в сила от 1 юли догодина. Моля ви да помислим това да се случи от 1 януари. Защото тогава са най-тежките месеци – януари, февруари и март. Освен това, ако не се постигне съгласие за правителство – тези параметри ще останат чак до средата на годината. Това ще бъде изключително изпитание, особено за бедните, работниците, за възрастните и младите хора.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!