Корнелия Нинова към Гълъб Донев: Не можем да оставим хората със замразени доходи

Министър Нинова: Ще следим 2 млрд. лв. да стигнат до българската индустрия и домакинства
Изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова по време на обсъжданията за продължаване действието на държавния бюджет:

Днес гледаме най-важния въпрос за държавата. Ние твърдим това от 17 октомври, когато за първи път поставихме пред всички парламентарни групи въпроса за параметрите на бюджета за 2023 г. Ние тогава казахме: “И да има, и да няма правителство – бюджет трябва да има. Не може да оставим държавата в несигурност, а хората, при тази инфлация и увеличение на цените, със замразени доходи“.

Днес ще се обърна към вносителя на бюджета на първо място, а след това и към вас, колеги народни представители.

Г-н министър-председател, вие нарушихте Закона за публичните финанси в чл. 79, ал. 4, който ви задължава в срок до 31 октомври Министерски съвет да внесе в Народното събрание законопроект за държавен бюджет, заедно с актуализираната прогнозна рамка. Не пише служебен или редовен кабинет. Който и да е МС е длъжен да внесе държавен бюджет в срок 31 октомври.

Защо обаче това се случва? Вие твърдите, че сте заварили множество кризи, много лошо състояние от предишното правителство, а в същото време предлагате да се удължи бюджета на предишното правителство. Първо противоречие.

Второ – твърдите, че не сме предвидили инфлацията и доходите в предишното правителство. Обръщам се към министрите г-н Лазаров – министър на труда и социалната политика, г-жо Велкова – на финансите, Вие не бяхте ли заместник-министри в това “лошо“ правителство, което Ви е оставило множество кризи? Г-жо Велкова, вие не ни ли убеждавахте на Министерски съвет, че бюджетът на предишното правителство е най-добрият и няма никакъв риск за финансовите показатели на страната? Какво става днес, защо е тази метаморфоза? Разликата е, че в единия случай бяхте зам.-министър в редовно правителство, а сега министър в служебно. Надявам се, че няма разлика в професионализма Ви и в това, което твърдите в единия случай и в другия.

Служебният кабинет казва, че не може да подготви проект на бюджета, защото не може да прави дългосрочни политики. Само че в самия закон, който ни внасят за удължаване на стария бюджет, пише друго. В мотивите видях третото противоречие в думите и действията на служебния кабинет на президента Радев. Тук пише, че служебният кабинет е разработил 2 проекта за бюджет за 2023 г. – не удължаване на стария, а два възможни проекта за нов. Признали са си го и казват, че не ги внасят, защото “първият проект е политически и обществено неприемлив в настоящата икономическа реалност, поради факта, че наслагва структурни дисбаланси в отделните сектори“. Първо признание – страх ни е и не искаме да понесем отговорност да внесем бюджет, в който би имало висок дефицит и повишаване на дълга. Това ни казва служебният кабинет.

Вторият вариант, който те сами са направили и сами си го отхвърлят: “Вторият вариант също е неприемлив, тъй като промените на политиките и допусканията, с които да се балансира бюджетът до нужните нива, не могат да бъдат отнесени към определеното политическо мнозинство в парламента“. Тук е най-важният въпрос – г-н министър-председател, който и да е той, в случая г-н Донев, Вие не можете да поставяте условия на Народното събрание и на депутатите, които и да са те, в което и да е Народно събрание. Така пише в Конституцията на Република България. Народното събрание контролира Вас, а не Вие нас. И да казвате пред целия български народ “ще ви замразим доходите в тази инфлация, защото народните представители не могат да съставят мнозинство“ е не просто нарушаване на Конституцията, а обида към институциите и българския народ, когото подценявате.

Множество пъти Ви казахме: “Изпълнете закона и внесете бюджет и след това ни оставете ние, депутатите, да си свършим работата“, а не ни давайте акъл и не нарушавайте правилата в страната, само защото тук нямало мнозинство. Не за първи път ще се приеме бюджет без очертаващо се мнозинство.

Следващо противоречие в думите и действията на служебния кабинет: „Не можем да правим дългосрочни политики, включително и по доходите, и затова не предлагаме увеличаване на заплатите, на пенсиите, на майчинските, на детски надбавки.“ А може да подписвате договори и да финансирате закупуването на 10 самолета за 2030 г.? 2030-а година по-близо ли е, отколкото 2023-а? Тя по-краткосрочна политика ли е от дългосрочната 2023-а, за да увеличим  заплатата на 500 хиляди работещи бедни? Вчера сте спрели 20 млн. за хеликоптери – за здраве, за да спасяваме човешки животи – а се готвите да преведете 120 млн. за нови самолети за 2030 г. Кое е по-краткосрочно и по-дългосрочно? Пада ви и тази опорка, че не можете да правите дългосрочни политики.

Ние държим на интересите на българския народ. И затова вече се обръщам към народните представители:

Уважаеми народни представители, ние сме изложени на изпитание, не те. Те са временни. Сега предизвикателството е пред нас. Много пъти се обръщахме към вас: нека да подготвим един умен и умерен пакет от предложения между първо и второ четене на този законопроект, с който да не нарушаваме финансова дисциплина, да не поставяме под риск българската държава икономически и финансово, но и да помогнем на хората през тази зима.

Все още няма такъв обаче. Затова днес отново се обръщаме към вас: време е да отговорим на това обвинение, че Народното събрание не е институцията, която решава въпросите на хората, че ние сме събрани хора тук, които не можем да се разберем дори и по минималния стандарт на живот. Предизвикваме ви отново на този разговор, защото твърдението, че между първо и второ четене на този закон не могат да се правят предложения, не е вярно. Самият служебен кабинет, в преходни и заключителни разпоредби на този закон, е внесъл предложения за промени в Закона за доходите на физическите лица, Закона за социалните услуги, Закона за радиото и телевизията. Защо ние да не предложим промени в Закона за социалното осигуряване и да повишим майчинството през втората година? Защо ние да не предложим увеличаване на минималната заплата на 850 лв., за което тук има съгласие. Можем – въпрос на разум и на разговори между нас е.

Уважаеми служебни министри и уважаеми г-н премиер, оставете народните представители да решим как да осигурим икономиката, държавата и хората през зимата.

Между първо и второ четене да се обединим, и колеги от „Продължаваме промяната“, които продължавате и днес да се кичите със социалните постижения на редовното правителство. Като искате социалната политика, вземете да внесете поне един такъв закон. Внесли сте десет и от тях един се отнася за преизчисление на пенсиите от 1 юли с ръста на инфлацията. Къде ви е минималната работна заплата? Къде са ви понятията „енергийна бедност“ и помощ за енергийно бедни хора? Къде е увеличението на майчинството? А безплатните учебници и лекарства за деца, за които имахме съгласие в предишното правителство – къде са ви? Не може на думи да говорите постоянно за социална политика, а де факто да няма нищо.

Ние от БСП внесохме 11 социални закона:  увеличаване на майчинството, безплатни учебници и лекарства за деца, преизчисляване на пенсии, увеличаване на минималната заплата, понятие „енергийна бедност“. Те са факт – намират се в деловодството, приемат се в комисии. Дайте нещо, не само приказки. И нека да се обединим около разумно решение. Апелираме думите да се превърнат в дела.

Имаме голяма задача – да отговорим на предизвикателството на служебния кабинет, че Народното събрание е мястото, къде се вземат решенията за България и за българския народ. От нас зависи дали това ще се случи или ще продължим в този улей на обезсмисляне на парламентарната демокрация и идване на нещо друго.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!