Корнелия Нинова: Ресурсът и доверието на парламента са изчерпани. Да се проведат предсрочни парламентарни избори

Корнелия Нинова: Ресурсът и доверието на парламента са изчерпани. Да се проведат предсрочни парламентарни избори
Корнелия Нинова: Ще върнем мандата, ако ни бъде връчен. Не бихме подкрепили правителство в този мандат

„Ако ни бъде връчен мандат, ще го върнем веднага. Не бихме подкрепили правителство в този мандат. Ако трета политическа сила получи мандат и прави опит за съставяне на правителство, ние оставаме в опозиция в рамките на този парламент”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след проведен КСНС при президента. По думите й ресурсът и доверието на парламента са изчерпани и трябва да се проведат предсрочни парламентарни избори. „По отношение на датата, нашето мнение е, че тя трябва да е 26 март”, заяви Нинова.

Председателят на БСП е поставила пред КСНС въпрос и искане към правителството в оставка. „На миналото заседание, през 2015 г., е приет план с мерки за действие, като една от тях е Съветът по сигурността при Министерски съвет да приеме план за действие в ситуация на мащабна бежанска и миграционна вълна. В парламента до сега не сме информирани има ли такъв план и какво предвижда да прави правителството. Затова поисках правителството да го внесе в НС, за да го разгледаме и парламента да бъде уведомен за намеренията, мерките, действията и финансирането във връзка с бежанците”, обясни тя. Нинова бе категорична, че това правителство не се справя с проблема. По думите й отговорност на опозицията е да предлага решения за справяне с проблема, а дали правителството и мнозинството ще се съобрази с тях, е тяхно решение. „Ние вече предложихме пет мерки, които са известни на обществото”, обясни председателят на БСП.

Корнелия Нинова каза също, че по време на КСНС е споделена позиция, че новоизбраният президент ген. Румен Радев е избягал от отговорност, нежелаейки да присъства на Съвета при президента. „Той по Конституция все още не е встъпил в правомощията. Смятам решението му да не участва в срещата за правилно, а и да не става алиби за решения на политически сили, за които след това да носи отговорност”, коментира Нинова.

По повод референдума, лидерът на левицата подчерта, че ще бъде внесено предложението на БСП за мажоритарно гласуване в смесена система.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!