Мая Манолова: Всеки ден гасим пожари, запалени от некоректни работодатели!

Мая Манолова: Всеки ден гасим пожари, запалени от некоректни работодатели!

Мая Манолова: Всеки ден гасим пожари, запалени от некоректни работодатели

Това заяви в изявление в кулоарите на парламента националният омбудсман Мая Манолова.

Тя застана пред медиите заедно с лидера на КНСБ Пламен Димитров.

Работниците са оставени да се оправят сами с модерното робство, твърди националният омбудсман.

„Заедно с КНСБ внасяме пакет от законодателни срещу експлоатацията на труд и модерното робство в 21 век.

Ежедневно сме залети от жалби срещу работодатели, които не плащат заплати, осигуровки, извънреден труд и не изпълняват своите социални ангажименти“, заяви Мая Манолова на брифинга в парламента.

„Налага се ежедневно да гасим пожари, изброили сме над 20 случая, част от които сме посетили и лично“, продължи Мая Манолова и даде примери със случаи в Бобов дол, Варна, София, Дупница и други.

„Това са случаи на експлоатация, на „модерно робство“, работникът работи безплатно, не му се плаща, а семействата им гладуват“, каза тя. „Работниците са от шивачки до миньори, които страдат от техните работодатели“, добави омбудсманът. „Част от тези случаи са вбесяващи, няколко пъти съм била на място, споделям гнева и отчаянието на работниците“, каза още Мая Манолова.

Затова КНСБ и националният омбудсман предлагат фирми, които не са си платили осигуровките и заплатите да не могат да участват в обществени поръчки. Това е едно от седемте предложения за промени в закони, инициирани от националния омбудсман.

Мая Манолова заяви, че ще внесе жалба в Конституционния съд срещу допусканата от закона възможност  работодатели, изпаднали в затруднение, да плащат само 60 на сто от заплатите на служителите си. Трудът трябва да се плаща на 100%, убедена е тя.

„Утре ще упражня правото си на конституционна жалба и ще внеса в Конституционния съд жалба срещу член 245 от Кодекса на труда, който задължава работодателите при финансови затруднения да разплащат на своите работници до 60% от дължимите възнаграждения. Разбирането ми като обмудсман и текстът на Конституцията е пределно ясен- за положения труд се дължи пълно възнаграждение в зависимост от качеството му и от негови обем“, бе категорична Мая Манолова.

Не оцветявайте партийно нашата акция, призова медиите Пламен Димитров. Според президента на КНСБ е недопустимо неизплащането на заплати и осигуровки на работници. „Надяваме се народните представители от първите дни да поемат тази инициатива, проблемът да бъде на масата и да бъде разрешен“, заяви той.
Източник: epicenter.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!