Facebook

Москва призова европарламента да осъди оскверняването и унищожаването на съветски паметници

 Москва призова европарламента да осъди оскверняването и унищожаването на съветски паметници

Според руските депутати, тези действия показвали „престъпна логика на прослава на нацизма“

Руското правителство призова Европейския парламент да осъди унищожаването и оскверняването на съветските паметници. Това се посочва в изявление, отправено към парламентите на страните членки на ЕС, ОССЕ, Съвета на Европа и Европейския парламент, предава БГНЕС.


„Депутатите от жалбата Държавната Дума призовават европейските парламенти да осъдят неотдавнашното увеличение на случаите на унищожаване и оскверняване на паметници и мемориали, издигнати в чест на съветските войници, дали живота си за освобождението на Европа от нацизма“, се посочва в текста на резолюцията, изготвена от председателя на Държавната Дума Вячеслав Володин и лидерите на четирите парламентарни фракции.

В него се подчертава, че „не може да има прошка за онези, които обиждат паметта на войниците и офицерите от Червената армия, партизаните, бойците от съпротивата и жертвите на Холокоста по време на Втората световна война.“

Депутатите отбелязват, че „решения като богохулния акт на полските власти, които се основават на желанието за омаловажаване на решаващата роля на Червената армия в освобождението на Европа и на света от нацистите, показват престъпна логика на прослава на нацизма”.

Според тях, като следствие от това, младото поколение на Европа не знае истината за най-страшната война на ХХ век.

По-рано тази седмица полският президент Анджей Дуда одобри измененията в закона за забрана на пропаганда на комунизма или друга тоталитарна система в имената на сгради и обекти, в които е разписано разрушаването на паметниците от съветската епоха, включително тези в чест на Червената армия.

Поправките не се отнасят до паметниците, намиращи се в гробища, а само до тези, които са изложени на широкия обществен поглед и демонстрират комунизма – като произведения на изкуството и скулптури, вписани в съответните регистри.

В Полша са преброени поне 469 такива обекти, около 250 от които са посветени на Червената армия.
Източник: segabg.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!