Стефан Данаилов: Оптимист съм

Стефан Данаилов: Оптимист съм

Стефан Данаилов: Оптимист съм, че България ще се възроди
На Корнелия ще й бъде много трудно, посъветвах я да внимава се кого се обгражда

Скоро чух, че Калфин е донесъл милион и 300 хиляди гласа, значи за мен остават 100 000 гласа, което е друго. Аз съм бил зад него, защото съм вярвал в него и в качествата, които има. След това разочарованието остана, заяви новоизбраният заместник-председат

24 май е празник на националното достойнство. Факт е, че сме дали нещо на света –една азбука, която е прозорецът към света. Това каза в предаването „Тази сутрин” на bTV Стефан Данаилов.

Той разказа, че помни първия си 24 май с много цветя.

„Имаше главно люляци и божури, голяма подготовка беше, украсявахме вратите, някакви венци се плетоха. Моите родители също много сериозно и с усмивка приемаха този празник. Последната ми манифестация беше, когато бях министър на културата”.

Важното е, че в Русия единодушно взеха да признават, че ние сме им дали буквите, важното е, че руснаците знаят, откъде е дошло абв-то им, освен че сме славяни, че сме братя, каза Стефан Данаилов.

Попитан помни ли първото си стихотворение, актьорът каза, че никога не е помнел стихотворения и сега не знае стихотворение.

„На 24 май миналата година запях „Върви, народе възродени”. Не знам подробно целия текст, но аз винаги плача. Винаги очите ми са пълни със сълзи, не мога да разбера защо.
Оптимист съм че нашият народ и нашата България ще се възроди – какво ни пречи – земя ли нямаме, гениални деца се раждат”.

Данаилов коментира и събитието на Христо Стоичков: „Виж как върви непрекъснато мотива за нехаресването на такива хора в България. То като една нишка вървеше, не може да не го забележиш. Много е така, но…”.

В коментар на отпадането на произведения от учебните програми, Стефан Данаилов каза, че все нещо остава в съзнанието. „Може да е по-повърхностно, но все пак знаеш част от историята на своя народ”.

Вече нахално става толкова години да се дават само 0,5% от БВП за култура, констатира Данаилов.

„Културата не е приоритет. Не мога да разбера. Като имаме предвид, че творческата индустрия, носи на държавата 4% от БВП, а връщането е 0,5% – то е обидно. Знам как изнемогват моите колеги, които са били на министерския пост. Не можеш да правиш реформа без пари, нали знаеш какво трябва да имаш”.

Отскоро съм зам.-председател на БСП. Надявам се този път да устоим на това, ако се върнем на властта, да има 1% за българската култура, каза Стефан Данаилов.

По думите му Корнелия Нинова се е изхвърлила в мечтите си.

„Има неща, които могат да стават и неща, които не могат да станат. Затова й казах да бъде по-голям реалист. Мисля, че тя се вслуша в това, което й споделих тогава.
Аз съм предан човек. Знам какви хора стоят зад мен, какво са виновни за това, че някой е направил грешния ход и сме направили един кабинет, който не можа една година да изкара.

Много е трудно днес на Нинова и на това Изпълнително бюро, понеже много хора са за първи път в Изпълнителното бюро – как ще върнем доверието на хората – това е най-важното, за да кажат „Да, тези хора могат”. Какво могат – не само да бъдем опозиция, а какво предлагаме – ясно и точно – във всички сфери, след като имаш такива амбиции, покажи с какво ти ще промениш нещата”.

Данаилов е посъветвал Корнелия Нинова да внимава с кого се обгражда:

„Нашата партия е много демократична и много сложна. Познавам една част от хората, с които съм работил в годините. Мисля, че по-голямата част са хора с качества. За мен всички са добри щом са в БСП”.

В коментар на битката на младите със старите в БСП Данаилов каза, че това е нещото, което не трябва да се случва.

„На пленума им казах, че трябва да сме единни вътре, за да ни повярват хората отвън. Идеята е най-важна. Възмущава ме това, че има хора, които зад идеята крият интересите си. Хората от Плевен и от Пловдив знаят, че аз не съм човек, който ще ги лъжа. От тази гледна точка искам да помогна на Корнелия”.

„Калфин беше зад мен в кампанията. Не искам да влизам в спорове. Скоро чух, че той е донесъл милион и 300 хиляди гласа, значи за мен остават 100 000 гласа, което е друго. Аз съм бил зад него, защото съм вярвал в него и в качествата, които има.
След това разочарованието остана. Как няма да остане – до онзи ден сме заедно и след това „Айде, довиждане” и сега – „Елате пък вие”. Как ще стане тази работа. Значи ти си торсът и една ръка тръгва нанякъде и след това торсът ще отиде при ръката, няма такъв случай в природата. Тя трябва да се върне, но това си е тяхно решение”.

На въпроса готов ли е за това пришиване в БСП, Данаилов каза, че не може да стане по този начин, при това наставнически.

Предстои много тежка битка за президентските избори, каза Стефан Данаилов. Според него трябва да има единна кандидатура на левите за президент.

„Идеята за допитване вътре в партията е много хубава и дано да го проведем. За много неща трябва да го правим.

Нашите другари съпартийци не се усещат нужни за партията си. Те са изолирани от решенията. Тесни кръгове решаваха, няма такова нещо. И за това ще държа много, аз се радвам, че Корнелия това го е разбрала. Задкулисните номера, които цял живот съм ги усещал, не са много хубави, не са хубави никак даже, но те продължават. Не говоря за БСП, говоря за всичко, що е управление”.

Някои политици са много добри актьори, други не са и са смешни, допълни Данаилов.

Източник: epicenter.bg

Ние от Blife.eu ще добавим, че Стефан Данаилов е най-големият авторитет в българската политика !
И ако Алеко Константинов някога бе казал че „и едните, и другите са маскари“ днес би замълчал, а ако го попитат за Ламбо само би му стиснал ръката !

То за Стефан Данаилов никой никъде не е казал една лоша дума няма и да кажат, защото той е най-светлият образ в политиката за 26 години, опазил се от маскарите и да е бил близо до тях !
Та каквото и да каже Стефан Данаилов трябва да се слуша внимателно!
Прав е и за Калфин след като са го подкрепяли над милион, а къде са сега тези гласове, не са в АБВ!

Когато корабът потъва има лаф, че вода ще има за всички, но днес Ламбо ни каза, че има и надежда, че е оптимист и че корабът няма да потъне колкото и лош да е екипажът му днес !
Източник: blife.eu/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!