Facebook

Таско Ерменков: Проектът „Белене“ и сега е необходим на България

Таско Ерменков: Проектът „Белене" и сега е необходим на България

Таско Ерменков: „Проектът „Белене“ и сега е необходим на България. Това е базова мощност, която единствено трябва да ни гарантира нормално електроснабдяване, защото не си представяме, че за в бъдеще ще продължаваме да живеем в тази криза с 1.5% икономическо развитие“

Това заяви народният представител от БСП – Лява България Таско Ерменков в сутрешния блок на Канал 3. Според него този проект не трябва да остане на това ниво, за да не бъдат загубени парите, инвестирани до момента в него. Той е на мнение, че трябва да се търси политически консенсус при решаването на големи инфраструктурни проекти в държавата, особено такива с дълъг хоризонт на реализация.

Народният представител е категоричен, че енергетиката трябва да се превърне не в поле на европейски геостратегически или други проблеми, а в поле на защитаване на българския интерес.

Ерменков припомни, че през 91-ва година проектът не е бил прекратен заради протести, а заради състоянието на държавата като цяло, доведена до просешка тояга. „Проблемът с „Белене“ е много сложен и от 89-та насам няма правителство, което да не е допринесло до компрометиране на един прекрасен проект, като са се трупали грешка след грешка и протакане“, допълни депутатът от левицата.

По неговите думи, когато един проект се спира, трябва да бъде ясно направена сметката какво следва. Според него разумното решение е тази централа да се построи, имайки предвид нуждата на България от базови енергийни мощности и при наличие на изработени реактори и готова площадка и. Той допълни, че ако се продаде оборудването има вероятно да не бъда покрита дори половината цена за него.

За проекта „Белене“ Борисов си смени мнението 4 пъти за 3 години

„Когато започна този строеж, той беше обоснован и изгоден и бяха осигурени пари от ЕС за изграждането на мрежата. Започна едно клатене в мнението на Борисов – сменяше се 4 пъти в рамките на 3 години. Хвърляха се едни папки по студията какво ще стане, ако не построим „Белене“, как ще скочи цената на тока. После се хвърляха същите папки все едно не ни трябва този проект.

Днес сме в ситуация, в която имаме реактор, които трябва да си платим. Въпросът е дали или два“, коментира народният представител. Ерменков обясни, че „Белене“ е централа, която трябва осигури базови мощности във връзка с излизане на такива от въглищни централи заради тяхното технологично остаряване. „Новите мощности в Козлодуй е проект, който трябва да осигури съществуването на централата, след като изтече експлоатационния период на 5 и 6 блок. Нали не си представяте, че като изтече, там ще остане една площадка, която за нищо няма да се ползва“, уточни той.

Ерменков подчерта, че премиерът до голяма степен е прехвърлил част от отговорността за спирането на проектите на Брюксел, като е заявил, че е крайно време Брюксел не само да ни спира проектите, но и да ни дава възможност да ги развиваме. „Но малко късно се сети за това“, допълни социалистът.
Източник: cross.bg/

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!