Александър Симов, БСП: За пореден път българските пенсионери биват излъгани

Александър Симов след посещението на Борисов в Рожен: Разрухата, която днес Борисов поправя, е пряко следствие от неговите управления
За самолети винаги има пари, а когато става въпрос за пенсионерите – пари мистично няма

„Оказа се, че “Демократична България“ независимо от претенциите, че са политическата сила на демокрацията у нас, не могат да изтърпят различно от тяхното мнение, което много ясно подчертава какво представляват като политическа сила. Те могат да изкажат своето моралистично есе на тема 9-ти септември, но не могат да чуят обратното мнение.“ Така народният представител от ПГ на „БСП за България” Александър Симов коментира събитията от пленарното заседание на НС вчера в ефира на България он еър.

В предаването “Денят он еър“ социалистът бе категоричен, че в пленарна зала левицата е имала последователно политическо поведение във връзка с темата за пенсиите. „Ние гласувахме за тези 120 лева, които не са част от пенсионната политика, а антиковид кризисна мярка за 3 месеца и също така подкрепихме актуализацията, като имахме и собствено предложение за различна формула за актуализацията“, обясни той. По думите му левицата иска българските пенсионери да имат максимално повече пари, с оглед на проблемите, които предстоят.

„Когато беше гласувано индексацията на пенсиите да стане от следващия месец, финансовият служебен министър дойде разтревожено в парламента, за да предложи своя собствена версия на гласуваното от парламента – 120 лв. до края на годината и след това да влезе актуализацията. Аз не вярвам, защото за пореден път българските пенсионери биват излъгани“, категоричен бе Симов.

Депутатът от левицата припомни, че в предишния парламент предложената от БСП индексация на пенсиите е минала на първо гласуване, а след това с процедурни хватки “Има такъв народ“, ДПС, “Демократична България“ и всички останали са я унищожили, като не са я подложили на второ гласуване: „Сега предлагат индексацията след 25-ти декември, но дотогава имаме няколко политически факта, които ще се състоят – нови парламентарни избори, правене на ново мнозинство. По всяко време тази индексация може да бъде отменена и това е нашето притеснение“, предупреди Александър Симов.

По думите на социалиста не е вярно твърдението, че няма достатъчно пари индексацията да се случи от 1-ви октомври: „Ставаше въпрос за едни 500 млн., при условие, че икономическите ни специалисти много ясно казаха, че приходите, заложени в актуализацията на бюджета са занижени и има възможност парите да бъдат намерени. Когато даваме за самолети винаги намираме пари, а когато да дадем повече пари на пенсионерите, се оказва, че мистично пари няма“, възмутено заяви той.

„От БСП 10 години се борим по тази тема, а специално в последните 5 постоянно го поставяме. Темата за актуализацията на пенсиите съществува заради БСП, 4 години сме я предлагали и 4 години ни обясняват, че пари няма. Заради нас в последната година тази тема влезе в дневния ред, но за съжаление коалицията “Има такъв народ“, “Демократична България“ и ДПС съсипаха тази актуализация“, поясни депутатът от левицата.

По думите на социалиста от левицата са знаели, че това ще се случи и заради това са направили и невъзможното да се установи диалог в този парламент.

„Хората гласуваха за новата партия – спасител, но се оказа, че те не вършат работа. Виждаме, че “Има такъв народ“ на инат отказаха да подкрепят правителство с третия мандат, а там имаше възможност за диалог“, припомни Александър Симов. „Стигаме до трети парламентарни избори тази година, защото някои партии не са се научили да говорят“, каза още той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!