Антон Кутев: На срещата с Ердоган трябва да се постави Тракийският въпрос

На срещата с Ердоган трябва да се постави Тракийският въпрос, както и българо-турските отношения. Дали Борисов трябва да ги постави, с една или друга строгост и острота, е друг въпрос – въпрос на дипломация.

Не вярвам Боросов да разбира въобще от дипломация“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев в сутрешния блок на Бтв. „Когато избирахме Радев се съмнявах, че пилот, военен, генерал, има някакви дипломатически отношения, но в момента той ни е единствената надежда по отношение на външната политика.

Той единствено има адекватни послания“, подчерта народният представител. Според него напоследък все повече мощни външни политици се държат с България като второстепенна държава. „Не знам дали причината е външният ни министър или министър-председателят, но си позволяват да ни подценяват. Ние сме държава от най-мощния икономически съюз в света – Европейският, ние сме държава от най-големия военен съюз – НАТО и въпреки това се оказа, че сме безгластни и безпомощни на европейската сцена.

Проблемът е какви хора сме си избрали да управляват“, допълни той. По неговите думи, познавайки мощните дипломатически умения на Борисов, проблемите ни няма да бъдат поставени на срещата с Ердоган, защото  активността не винаги означава резултат. Кутев обясни, че след три месеца изтича  европредседателството и това ще бъде най-тежкият период на Борисов, защото ще трябва да отговаря на въпроси.

„Освен ремонтът на НДК и плочките, друго няма да остане от председателството. Нищо не направи за Шенген, за трудовия пазар на българите, атомната ни енергетика. Ако този човек не може да постави и реши тези въпроси, защо е премиер?“, попита Кутев.

Той припомни, че докато министър-председател е бил Станишев, България стана член на ЕС. „Убеден съм, че ако това управление беше тогава, ние нямаше да станем член на ЕС“, каза още Кутев.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ посочи, че с всички възможности на председателството, имаме най-беззъбата дипломация, която е виждал. „Външният министър трябва да отговори защо уж изпълняваме условията за Шенген, а те ни поставят още. Най-вероятно заради престъпността, корупцията и защото не можем да гарантираме границите. Тя трябва да пита министър-председателя-кога ще реши проблемите“, обясни той.

По темата за ЧЕЗ Кутев подчерта, че става въпрос за тока на половин България. „Държавата трябва да има контрол – през собствеността или през регулацията. Само до преди 10 години ние го контролирахме и по двата начина“, заяви народният предтавител. „Борисов казва, че не знае как е продадена ЧЕЗ.

Ако министър-председателят не знае как са продали най-голямото ЕРП, той защо е министър-председател? Ако утре Гинка продаде ЧЕЗ на Гинчо, фалира и каже, че повече не може да доставя ток, както се случи с БГА „Балкан“, представяте ли си София без ток?“, попита Кутев. По неговите думи това е обект от националната сигурност.

„Борисов разполага с МВР, разузнаване, НАП, Министерство на финансите, армия и не разбира как му продават най-голямото ключовото предприятие“, коментира народният представител. Според него държавата не е лош стопанин.

„Как хиляди предприятия работеха, докато бяха държавни и като станаха частни се разпродадоха на скрап. Под предлог, че държавата е лош стопанин, направихме един куп милионери- лоши стопани“, каза още Антон Кутев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!