Атанас Зафиров: Думите на премиера Янев за партия на Кирил Петков са смущаващи

Атанас Зафиров: Има много основания за вот на недоверие
Оказа се, че партиите на промяната са партии на подмяната

„От БСП не сме разочаровани от стеклите се преговори. Разочаровани трябва да бъдат българските граждани, които очакваха по-различно поведение и в крайна сметка да се състави радовно правителство и работещ парламент, който да посрещне задаващите се кризи пред България“.

Това коментира зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров в „ОФанзива“ по NovaNews.

Социалистът бе категоричен, че е било възможно да се създаде мнозинство в това Народно събрание. „Оказа се, че партиите на промяната са партии на подмяната. Няма логическо обяснение защо отхврълиха подадената от нас ръка. Можеше да се създаде кабинет с ясни цели и приоритети“, смята Зафиров.

Депутатът предупреди, че стои рискът от връщането на ГЕРБ във властта.

Той уточни също, че по време на преговорите в рамките на третия мандат не се е стигнало до конкретни разговори по отношение на предложение за министър-председател. По думите му това е щяло да се случи, ако разговорите се бяха увенчали с успех.

„Искахме да постигнем съгласие по политики. Да демонстрираме ясно желание за формиране на такова мнозинство, да актуализираме бюджета. И едва тогава да излезем с лица, които биха могли да бъдат носители на тази промяна“, обясни Зафиров.

По мнението му е нормална практика мандатоносителят да направи всичко възможно да състави кабинет с връчен трети мандат.

„Когато има необходимост да се състави кабинет, който трябва да спасява страната, всеки да прави някакви компромиси.

На въпрос дали Кирил Петков и Асен Василев са „отличниците на служебния кабинет“, Зафиров коментира, че думите на служебния министър-председател за него са били смущаващи, защото би трябвало да е равно отдалечен от всички партии и безпристрастен. „Холивудската усмивка не е гаранция за успех, нека да приключи този служебен кабинет, за да дадем нашата оценка“, коментира още Зафиров.

По думите му когато се говори за нови лица в политиката, трябва да се подхожда по-внимателно: „Например г-н Петков е един от създателите на „Да, България“. Тук говорим за хора с биография и с политически заявени позиции.“

На въпрос може ли да бъде заплаха за БСП нов политически проект, социалистът отговори: „Ние сме на 130 години, едва ли трябва да се притесняваме. Партиите с идеология остават, новите проекти отминават.“

По отношение на предстоящия парламентарен вот, Зафиров смята, че безспорно три поредни седмици на гласуване, при евентуален балотаж на президентските избори, крие много рискове – ниска избирателна активност, риск за здравето на хората заради ковид кризата, във финансов аспект – в условия на икономическа криза харчим „грешни пари“ . Има и частични местни избори на някои места през октомври, така че на някои хора може да им се наложи да отидат 5 пъти до урните.

„Ние не се месим в работата на президентството. Нека президентът да реши.

„Янаки Стоилов безспорно е един от успешните министри в този служебен кабинет“ , смята още той.

Депутатът от левицата изрази надежда, че в следващото народно събрание партиите ще демонстрират по-различно отношение помежду си, вземайки си поука от случилото се.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!