Атанас Зафиров: Парадокс– БСП предлага нещо и се отхвърля, след седмица управляващите го приемат като свое предложение

Атанас Зафиров: Парадокс– БСП предлага нещо и се отхвърля, след седмица управляващите го приемат като свое предложение
БСП дари български хранителни продукти на над 10 000 семейства за Великден

„Подобни кризи показват, че голяма част от нещата, за които предупреждавахме и не се взеха мерки, сега  цялата нация  ги изпитва на гърба си. Това правителство допусна поредица от икономически, социални и политически грешки.“ Това заяви членът на ИБ на БСП Атанас Зафиров пред Канал 3.

Той даде  пример със системата  на здравеопазване: „Поради това, че  болниците се превърнаха в търговски дружества, вероятно много болници сега ще фалират. Започна и напускане на здравни работници, защото лечебните заведения не могат да им платят. Всичко това показва, че моделът в здравеопазването е неработещ.“

От БСП предлагаме още от 2016г. търговските вериги да бъдат задължени да продават българска продукция, но винаги, когато предложенията идват от левицата, те биват отхвърлени. Свидетели сме на интересен парадокс- ние предлагаме нещо, то не се приема, отлежава седмица- две в главата на управляващите и се приема под формата на предложение от управляващата коалиция.“, подчерта Зафиров.

„Българското земеделие  е крайно неефективно. Държавата не може да се пребори за високи субсидии, така както са го направили другите европейски държави. Това не позволява на нашите производители да бъдат конкурентоспособни, включително на вътрешният пазар“, припомни социалистът. Той обясни, че този отрасъл функционира със сгрешени пропорции, което рефлектира  върху зеленчукопроизводството, млекодобива и месопреработването.

„Ще има изслушване на Бойко Борисов в Народното събрание по искане на БСП. Надяваме се министър-председателят не под формата на едночасови монолози, както прави ежедневно, а аргументирано да  обясни какво прави правителството и какви мерки обмисля да предприеме не само за медицинската, но и за икономическата криза, която се задава, защото се видя, че досегашните мерки на управляващите са неефективни“, каза Атанас Зафиров.

„Българските граждани нямаме яснота какво е реалното състояние на хазната. Първо премиерът говореше, че сме с голям бюджетен излишък, след няколко дни обяви, че сме с 3.5млрд. лв. дефицит, следващата седмица обясни, че няма да се взима кредит, защото не иска да задължава следващите поколения, а само след няколко дни  управляващите приеха закон, с който могат да се теглят до 10млрд. кредит.“, припомни Зафиров. Той уточни, че е нужна  ясното за какво ще бъде похарчен този заем и дали ще стигне до хората, за които е предназначен.

Социалистът коментира, че е станало ясно, че мярката „60:40“ ще работи само за големите фирми, които и досега са галеници на властта: „Всички виждаме и кои кандидатстват- фирми на близки до властта хора. Нашето разумно предложение беше  всички, които са безработни и в неплатен отпуск, да получат една минимална работна заплата за 3 месеца, плюс поемане на социалните осигуровки от държавата. Тази мярка щеше да бъде работеща и справедлива.“ Той припомни, че банките са готови да разсрочват кредити, но при нови лихвени условия, с над 10% лихва: „Това не е облекчаване, а загробване. Правителството предложи на хората в затруднено положение да тегли кредит, а съседна Гърция даде по 800 евро помощ на  гражданите си.“

Зафиров заяви, че БСП протестира срещу опитите да бъде отменен парламентарният контрол, тъй като той е един от стълбовете на парламентаризма. „Това е начинът гласът на опозицията да бъде чут и въпросите към министрите да бъдат задавани публично. Както парламентът намери начин да функционира в условията на карантина, трябва да се намери начин да съществува и парламентарният контрол. Извънредното положение не означава безконтролно положение.“, каза членът на ИБ на БСП.

„Акцентът на кампанията на БСП „Солидарен Великден“ бе сложен върху подпомагане на хора в неравностойно положение, безработни, социално слаби и  майки с деца. Благодаря на всички наши активисти и симпатизанти, които направиха така, че повече от 10 000 български семейства да получат глътка въздух в тези трудни времена. А и с тази кампания стимулирахме българското производство.“, завърши Атанас Зафиров.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!