Атанас Зафиров: Правителството постъпи предателски към България със случая „Бокова”

Атанас Зафиров: Правителството постъпи предателски към България със случая „Бокова”

Атанас Зафиров е бургаски народен представител от групата на БСП. Малко след като председателят на неговата партия поиска оставката на премиера потърсихме депутата за коментар.

Чрез своя лидер Корнелия Нинова БСП поиска оставката на премиера Борисов и на г-жа Кристалина Георгиева…искате оставката като морален акт или като санкция за допусната политическа грешка?
Разбира се, искането за оставка кореспондира с поемането на отговорност за създадената ситуация. В чисто морален аспект се надявам тази оставка да бъде подадена и някой да поеме отговорност, тъй като Бойко Борисов е в основата на тази скандална ситуация и е виновен за големия срам, на който беше подложена България. Оказа се, че всички приказки по отношение на Кристалина Георгиева, на които станахме свидетели през последните дни, са били лъжливи и неверни. Беше нанесен непоправим удар по имиджа на България. Това е може би най-големият външнополитически гаф за последните години, може би в новата ни история.

Тази загуба  …смятате ли, че спира възходящата кариера на г-жа Кристалина Георгиева? Тя буквално беше жертвана като пешка на политическата шахматна дъска…
Най-малкото, което може да направи, е да си подаде оставката. Аз лично не мога да си представя с какви очи г-жа Георгиева би продължила напред. Наистина този провал сложи голямо петно върху България. България загуби исторически шанс, който едва ли скоро ще се появи пред нас. Замислете се само. Без значение на политическите пристрастия на българския кандидат, какво би означавало българин да е начело на ООН? Ами, това най-малкото би означавало сигурност за България. Кой би си позволил да направи нещо срещу страната, от която е председателят на ООН?

Затова ако никой не поеме отговорност за този провал, не би било редно.

Мислите ли, че България е имала наистина исторически шанс или просто сме били прекалено малък играч в играта на големите пет страни членки на ООН?
По-важен е фактът ,че на практика България обслужи със своите действия чужди интереси. Помогна да бъде избран чужд кандидат. Моите уважения към качествата  и способностите на г-н Гутиереш, но това не беше кандидатът на българия. И други страни имаха слабо представени кандидати на предварителните гласувания, но никой не смени или не оттегли своя кандидат. Действието на България предизвика смут, учудване и потрес не само в дипломатическите страни. Това е необяснимо за хората. За онези, които обаче са запознати с манталитета и проявите на това правителство, е ясно, че то обслужва чужди интереси. То може да бъде определено съвсем спокойно като предателско. Що се отнася до шансовете на г-жа Бокова, смятам че го показват резултатите от гласуването. Тя е втора. Неправилно беше разпространена информация, че е била четвърта. Втора е. Всички предваритерни гласувания бяха една загрявка, едно раздаване на картите  и не може първото гласуване да е чак толкова сериозно. Ако българското правителство наистина беше дало своята подкрепа не с декларации, а с всички свои лостове, дипломатически , тогава наистина бихме могли да се поздравим с успех. Но всичко показва ,че подкрепата на Борисов към Бокова е била фалшива. Затова той трябва да понесе отговорност.

Хубаво, но мислите ли, че родните традиции повеляват да се подава оставка за такъв случай…готови ли сте вие в БСП с вариант, в който хората, чиято оставка искате, просто да си продължат напред без да се чувстват виновни? Поне традициите са такива…
Първо очаквам българското общество да еагира. В някаква степен съм удовлетворен от бурните реаакции, които показват, че хората се вълнуват от този удар върху българските национални интереси и престижа на страната.  Очаквам българското общество да не подпине равнодушно този предателски акт и да се премине дори към протести, които да накарат кабинета да поеме своята отговорност. Аз съм наясно, че те са достатъчно дебелокожи и са загубили мярка и чувствителност, за да си подадат сами оставките, но вярвам, че един граждански натиск може да ги принуди към тази стъпка. Гафът е огромен, срамът е голям и всеки, които се чувства достоен и честен българин, трябва да вземе отношение по този въпрос така както му повеляват собствените разбирания за съвест и национално достойнство.

автор: Красимир Калудов

Източник: burgas-reporter.com
Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!