Атанас Зафиров: Сглобката отказа защитата на хората от монополистите, но си гласува предизборно комисии на килограм

Атанас Зафиров, зам.-председател на БСП: Адекватна ли е българската отбрана на геополитическите тенденции
БСП няма да участва под никаква форма в служебен кабинет – ще отидем единствено на разговорите, определени по Конституция, заяви зам.-председателят на партията

„БСП от години води битка за защита на хората от произвола на монополите. Законопроектът за колективните искове не е закон на БСП, това е предложение на Министерски съвет, който повече от година отлежава в Народното събрание.

Минал е през първо четене, през правна комисия, през обществено обсъждане. Ние настояхме той да влезе в дневния ред като един от смислените закони, който реално ще помогне на хората.

И е необяснимо упоритото нежелание на мнозинството да приеме един закон, който в крайна сметка е насочен към българските граждани, улеснява тяхната битка с монополите – бързо производство, без такси, по-ефективни колективни искове“.

Това заяви зам.-председателят на социалистическата партия и народен представител от „БСП за България“ пред Euronews тази сутрин. И добави:

„В същото време това мнозинство, и след полунощ, приемаше временни комисии на килограм, за които е ясно отсега, че няма да свършат никаква работа. Всичко това е в контекста на приближаващите предсрочни избори и опита на част от партиите в парламента да си присвоят изцяло публичното говорене по важните обществени теми“, посочи социалистът.

За случващото се в Агенция „Митници“: „Нека, първо да се запознаем с всички факти и обстоятелства по тази акция. Но винаги по принцип когато става дума за някакви по-резки движения в митниците,  това обикновено е свързано с контрабандни канали, с опит за контрол върху тези канали. Тази сутрин чух от адвокат на задържаните лица, ако има въобще задържани, защото и това не е много ясно, който твърди, че тези събития имат връзка с парламентарните избори и с осъществяването на потоци от средства за купуване на гласове. Още повече, че само преди седмица бяхме свидетели на задържане на голямо количество наркотици в Бургас. Дали има връзка – предстои за се изясни“, коментира Атанас Зафиров.

Народният представител от „БСП за България“ обаче постави въпроса: „Това показва защо трябва да има действаща комисия за контрол над специалните служби в Народното събрание, това, което ние от БСП много отдавна говорим. Тази комисия беше удобно обезглавена от управляващите, в момента, в който видяха, че губят мнозинство и не могат да я контролират. Факт е, че от месеци тази комисия не работи. А, ето има случаи, в които се изисква бърза реакция от Народното събрание – ние нямаме необходимата информация, става ясно, че акцията е изцяло под контрола на ДАНС“, коментира Атанас Зафиров.

„Снощи беше създадена временна комисия за проверка на корупция в митниците  – каква работа ще свърши тази комисия в оставащия месец  половина активен живот, аз съм силно скептичен“, добави социалистът.

По думите на Атанас Зафиров популизмът властва мощно в пленарната зала. „От полунощ ние вече ние вече нямаме финансов министър – имаме касиер на държавата, тъй като мнозинството ограничи напълно функциите на финансовия министър да разпределя средства по консолидираната финансова програма, оставяйки му на практика възможност да борави само със средствата за пенсии, неотложни социални плащания и трудови възнаграждения“, посочи народният представител от БСП, като подчерта:

„Какъвто и мотив да имат – един такъв законопроект, внесен след полунощ, без да е е минал през постоянна комисия, без да имат възможност народните представители да се запознаят детайлно, най-малкото създава впечатление за предизборна кампания. Този цирк, който наблюдаваме всички – все повече демотивира българските граждани да гласува“, заяви Зафиров.

В разговора за великденските добавки: „БСП ще внесем между двете четения сумата да е 100 лева за пенсионерите с минимална пенсия и 50 лв. за останалите, да не се слага филтър, защото всички имат нужда от подпомагане“, потвърди зам.-председателят на БСП.

Атанас Зафиров добави, че социалистите обмислят да се внесе предложение добавките да влязат в закон, така че да не зависят от някакви мнозинства, а да са постоянни. И всяка година пенсионерите да ги получават безусловно. Тогава няма да има нито популизъм, нито надцакване.

„БСП по никакъв начин няма да участва с позиции в служебен кабинет. Ще участваме единствено в конституционната процедура по разговорите. Не е работа на партиите и политиците да излъчват членове на служебен кабинет, чиято единствена задача е да осигури честни и прозрачни избори. Дали ще бъдат такива, аз съм силно скептичен, тъй като и премиерът, а най-вероятно и министрите ще бъдат ярки политически фигури, основно от ГЕРБ“, заяви позицията на социалистите зам.-председателят на БСП.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!