Блокада! Мария Захарова отговаря на въпроси за Крим!

Блокада! Мария Захарова отговаря на въпроси за Крим!


Специално за Булпресс от Москва на регулярният брифинг на Мария Захарова въпроси задава Борис Анзов!

Анзов: – Лятото бяхме в Крим. Бях изненадан, че въпреки санкциите, аз видях големи европейски търговски вериги (като немския Метро и френския Ашан) да продължават своята работа в непризнатата република Крим. Може ли да коментирате?

Захарова: – Трябва да видим, кога те са били отворени, когато там бизнеса се е налагал. Искате да е някаква тотална блокада на Крим?
Ние вече бяхме свидетели на енергийната блокада, която успяхме да преодолеем с огромни, титанически усилия.
Не можете дори да си представите, какво е било направено, за да се реши този проблем. Ние постоянно се сблъскваме с информационна блокади.

Считам, че може да се нарече ситуацията с неиздаване на редица държави визи на кримляните и това също може да се нарече блокада.Блокада! Мария Захарова отговаря на въпроси за Крим!

Днес, за съжаление, станахме свидетели на още един пример, свързан с Вашите колеги, журналисти от Крим, които не са били допуснати на събитието по линия на ОССЕ.
Те преминали акредитация, но не им били издадени визи от австрийската страна.

Това е фрапантен случай.
За съжаление, не е първият, когато журналистите „от плът и кръв“, по образование (не някакви хора, „маскирани под форма на журналисти“, от гледна точка на западния мейнстрим основните политически сили, от Кремъл в Крим и представени за журналисти, а за тези, които винаги са били журналисти – в периода, когато Крим е бил украински, така и след обединението на Крим с Руската Федерация) искат да отидат на международния форум и да разкажат „от първо лице“, за да отговорят на въпроси за ситуацията при тях, така че често се говори, по-специално в европейското пространство, но не им разрешават. Това не може да се нарече по друг начин, освен като блокада. От положение излизаме чрез изграждане на онлайн телемост.

Вчера, знаете имаше такъв телемост, който се проведе в Министерството на Външните работи на Русия.
Точно чрез видео-мост на кримските репортери ще се даде думата на площадката на ОССЕ. Струва ми се, с неразбиране, че трябва да се отнасят точно такива примери.
Ако има проблем (а те са там, в Крим), ние не се стремим да ги крием по някакъв начин, но говорим за това, че журналистите сами да идват и да гледат какво се случва в Крим.

Общувайте с хората, с населението, гости и структури на неправителствени организации, правозащитни организации, приемайки информация „от първа ръка“. Но всички доклади се публикуват на базата на информация от неправителствените организации, които никога не са били в Крим, чиито представители там отдавна не присъстват, но оценяват сегашната среда и обстановка.

Това би трябвало да буди удивление и неразбиране, а не това, че има магазини, в които се продават стоки.
Кое тук е странното или необяснимо?
Изненадващо трябва да бъде това, че редица западни столици по- активен начин се занимават с антиагитация по отношение на Крим.

Изпраща съответни ноти по посолствата, пишат писма, карат туроператорите да не продават Крим, разпространяват всякакви глупости за това какво се случва там и как живеят хората.

Ето това трябва, по мое мнение, да предизвика недоумение и неразбиране, а не някакви магазини.

За Булпресс предаде от Москва Борис Анзов, представител на „Медия Мост България“!

ОЩЕ ПО ТЕМАТА С МЕТРО В КРИМ !

Информацията достига до Вас благодарение на Информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!