БСП за България: Моделът за финансиране на болниците чрез клинични пътеки е изкривен. Трябва промяна

БСП за България: Моделът за финансиране на болниците чрез клинични пътеки е изкривен. Трябва промяна

Платформата на БСП е отворена за предложения от лекарските среди

„Платформата на БСП е отворена за предложения от лекарските среди, видях голямата драма на българина докато ме лекуваха, затова смятам, че трябва да направим промени. Сериозни промени. Лекарите трябва да работят спокойно, без напрежение, а пациентите да получават необходими грижи“, заяви водачът на листата на „БСП за България“ проф. Стефан Данаилов по време на среща с представители на медицинските среди – лекари, университетски преподаватели от Варна. В срещата участваха кандидат-депутатите от варненската листа на социалистите проф. Анелия Клисарова, д-р Надя Дюлгерова и д-р Десислав Тасков, както и проф. д-р Георги Махайлов, директор на Националната хематологична болница и национален консултант по хематология.

Пред варненски лекари и медицински директори бяха представени приоритетите на БСП в сферата на здравеопазването. „Платформата на БСП е отворена за предложения от лекарските среди“, увери Стефан Данаилов. Лекари и кандидати за народни представители от БСП се обединиха около необходимостта при изготвяне на законодателни и управленски решения, свързани със здравеопазването, да се чува първо мнението на сектора. „Това е първата от серия срещи с лекари, които ще провежда БСП в новия мандат“, увери проф. Анелия Клисарова. Според нея са нужни сериозни промени в системата на финансиране на здравеопазването и в Наредбата за специализациите. „Моделът на финансиране на сектора чрез клиничните пътеки е изкривен и той трябва да се преосмисли“, смята директорът на Националната хематологична болница и национален консултант по хематология проф. д-р Георги Михайлов, който е кандидат-депутат от гражданската квота на БСП в 23 МИР в София.

Според него общото ниво на заплащане на медицинските кадри е унизително ниско. Затова БСП предвижда стартовите заплати на младите лекари да бъдат минимум 3 минимални работни заплати, а останалите медицински специалисти- бакалаври да получават поне 2 минимални заплати, добави още проф. Михайлов. Кандидатът за депутат от варненскат листа на „БСП за България“ д-р Надя Дюлгерова смята за нужно приемането на законови механизми за защита на правата на лекарите. Според нея трябва да акцентира и върху профилактика, което ще доведе до намаляване на хроничните заболявания. Кандидатът за народен представител д-р Десислав Тасков предложи да се върне общественият характер на НЗОК и да се увеличи контролът  върху разходване на бюджета на здравната каса.

В срещата участваха представители на всички болнични заведения във Варна, както и председателите на Сдружението на семейните лекари и на Регионалната колегия на БЛС във Варна  д-р Светлин Митев и проф. Д-р Радослав Радев. Медиците настояха за разрушаване на монопола на Здравната каса и реално остойностяване на лекарския труд.

На срещата стана ясно, че БСП не приема смяната на ръководството на МБАЛ „Св.Ана“ във Варна. „БСП няма нищо общо с тези рокади и решенията на здравния министър Илко Семерджиев“, заяви водачът на варненската листа на БСП  проф. Стефан Данаилов  „Чух, че новото ръководство на болницата идва от частна клиника, свързана с Веселин Марешки. Това е излишно напрежение, което се създава“, коментира още проф. Данаилов.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!