„БСП за България“ пита: Кой и защо търгува с българската национална сигурност?

„БСП за България“ пита: Кой и защо търгува с българската национална сигурност?
Елена Йончева: На какво се дължи повишаването на цената на оградата по границата ни с Турция?

„Кой и защо търгува с българската национална сигурност?“. Този въпрос отправи говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева към служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов. Тя подчерта, че въпросът с оградата по границата ни с Турция засяга националната ни сигурност.

„Защо първите 30 км, изградени през 2014 г. са с цена 300 хил. лв. на линеен километър, като вътре е включен съпътстващ път за поддръжка, а сега цената е няколко пъти по- висока? Кое наложи това драстично увеличение и то свързано ли е качеството на оградата?

Кое наложи промяна на първоначалния проект- от двуредова ограда, тя да стане едноредова?“, попита Йончева и поясни, че става въпрос за 21 км. от оградата от р. Тунджа до р. Марица, от контролен пост 280 до контролен пост 320, земен участък, а не речен.

Елена Йончева обясни, че съществува интегрирана система за наблюдение по границата, а част от камерите не работят. „Каква е причината и как това се отразява на гранична полиция при възпрепятстване на бежанския поток?“, попита още тя.

Славчо Велков: До каква степен е завършена оградата?

„Каква е степента на завършеност на оградата в проценти от общата дължина?:“ Този въпрос зададе народният представител от ПГ на левицата Славчо Велков към служебния министър на отбраната Стефан Янев.

Той попита и: „Има ли неизградени участъци, отвори, които да позволява безпрепятственото преминаване? Колко и с какви размери са те? Как се осъществява охраната на съоръжението от страна на технологични и технически средства, както и поддръжката и профилактиката му?“

Славчо Велков подчерта, че един от основните фактори, които генерират рискове и заплахи за националната сигурност, е мигрантският натиск. „Възпрепятстващото съоръжение е важна инфраструктурна част от националната система за сигурност“, заяви Славчо Велков.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!