БСП предизвика дебат за въпросите на миграцията в България и Европа. Предлага решения

БСП предизвика дебат за въпросите на миграцията в България и Европа. Предлага решения
Корнелия Нинова към Борисов: Защо скрихте постановление №144, което дава повече права на мигрантите отколкото на българските граждани

„Политиката за миграцията е въпрос , който беше приоритет за председателството, но и въпрос за в бъдеще. Председателството приключи, а той тежи със страшна сила на Европа и България. За съжаление, този въпрос създаде много разнобои, разломи и противоречия.

В момента стоят открити два въпроса- Какво да се прави с онези мигранти, които вече са на територията на ЕС? Как да се вземат мерки спрямо тези, които биха дошли в бъдеще?” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова във въпрос към премиера Борисов. Тя добави, че е разумно да признаем, че през 2015 г. Германия и г-жа Меркел тежко сгрешиха, когато поканиха мигрантите да дойдат в Европа  и им обещаха светло  бъдеще. „Освен бежанците от войната, към които международната общност и България поеха ангажименти, дойдоха и много икономически мигранти и такива- заради екологични проблеми.

Състоянието на ЕС по този въпрос е изключително тежко. В последните месеци от председателството, различни държави изразяваха различни позиции. Италия категорично отказа да приеме каквито и да е нови квоти за мигранти.

Позицията на Вишеградската четворка отдавна е ясна – изграждане на стени помежду ни, вместо търсене на единство и съгласие в Европа. Напоследък позицията на Франция и Австрия се изостри и промени, включително и с изказвания на техни представители, че няма да приемат двустранни споразумения за връщане на мигранти”, обясни Нинова.  Тя добави, че в опит да спаси главата си и правителството си, Ангела Меркел е обявила, че има двустранни споразумения с 14 държави. „Някои от тях побързаха да отрекат.

Премина се към решение да се правят бази или платформи в Африкански държави, за които те не знаеха и категорично отказаха”, каза още лидерът на левицата.   „Каква е позицията на България? Най-малкото непоследователна”, заяви Корнелия Нинова. Тя обяви, че от външния министър на Унгария е станало ясно, че у нас, Борисов изразява една позиция, а на Съвета- обратна позиция. Той казва, че  предложението на България за мигрантските квоти е притеснително и не се приема.

„С приетата от правителството на Борисов стратегия, на мигрантите се гледа като възможност да бъдат решени два проблема – демографския и да има работна ръка”, каза Корнелия Нинова.  Тя припомни, че преди години, от трибуната е огласила скандалното постановление №208. „Бихте ли уведомили българския народ, какво е постановление №144, което прие вашето правителство, касаещо мигрантите и какво пише в него?”, попита тя.

Председателят на БСП обяви, че в постановление №208 е имало срок, в който бежанците да се регистрират и да останат. „В новото №144, за което твърдя, че българското общество не е информирано, този ангажимент е отпаднал и всичко става безсрочно. Защо скрихте постановление №144, което дава повече  права на мигрантите отколкото на българския народ?

В това постановление сте написали: „България осигурява заплащането на оказана болнична медицинска помощ за диагностика и лечение в лечебните заведения на лицата, които нямат доходи”, обяви тя. Корнелия Нинова попита още- плаща ли държавата на българските граждани, които нямат доходи здравеопазването или- който има плаща, който няма умира? „Не сме против човешките права и международните правни норми, но сме за правата на българския народ и българския национален интерес”, категорична бе Корнелия Нинова.

Във връзка с въпроса на лидера на БСП, ПГ на „БСП за България” внесе проект на решение за разискване до  министър-председателя на Република България Бойко Борисов относно политиката на правителството по въпросите на миграцията в България и Европа. В документа социалистите предлагат  парламентът да излезе със следните решения:

1. Възлага на Министерския съвет да приеме решение срещу обратното приемане на мигранти в България, в това число срещу сключването на двустранни споразумения с други държави – членки на Европейския съюз.

2. В срок до 30.09.2018 г. Министерският съвет да представи пред Народното събрание предложенията на България за реформа на т.нар. Дъблинска система за прием на бежанци и конкретно на  Регламент (ЕС) № 604/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 26 юни 2013 г.

Председателят на парламента насрочи разискването за следващия петък.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!