Васил Антонов: Да възкресим човешкото в душите си! Тогава трудът ни ще е по-полезен за обществото.

Васил Антонов: Да възкресим човешкото в душите си! Тогава трудът ни ще е по-полезен за обществото.
Декларация на ПГ на „БСП за България“ по случай Възкресение Христово – Великден

След броени дни православните християни по цял свят ще се поздравим с „Христос Воскресе!” Ще се замислим за същността на човешкото съществуване и за онова, което ни прави човеци.

Като законотворци и управленци, ние сме избрани да се грижим за хората, а често забравяме същественото – обикновения живот и ходът, който той следва. Игнорираме човешките емоции и чувства. Нещо повече – сякаш имаме имунитет срещу тях.

Сега сме в едни от най-важните дни на годината, в които може да се погрижим за душевността си. Това са дните от Страстната седмица, които напомнят за последната от житейския път на Христос на Земята. Редно е отново да разчетем посланията, отговаряйки си на въпросите:

– Защо Той изгони търговците от храма, които вместо в дом за молитва го бяха превърнали в тържище и намираме ли аналогия с храма, в който се намираме ние?

– Защо Юда продаде учителя си за 30 сребърника и по време на Тайната вечеря извърши предателство, като чрез целувка Го посочи на войниците?!

– Защо Христос понесе мъченията и болката, които получи от нас – хората, като отплата за мисията си да помага и да прави този свят по-добър и често с работата си не предизвикваме ли страдание, ние, често с работата си не предизвикваме ли болка на хората чрез последствията от нашите непремислени, а често премислени действия?!

Категорично не сме си взели поука. Предателствата и продажбите са част от битието ни. Сякаш свикнахме с тях и ги отминаваме с лекота. Днес, Възкресението – житейското и библейското, не е само след смъртта. То е надежда, че след всяко зло идва добро, че след всяко страдание има радост, че всеки разкаял се получава прошка и втори шанс. На това ни учат православните ценности. Нека в делниците по-често се обръщаме към тях и ги следваме! Днес живеем в размирен свят. Световните и регионалните конфликти следват един след друг и са твърде близо до нас. Ние, съзнателно или не, чрез действие или бездействие, сме част от тях.

През тази година Интерпарламентарната асамблея по православие навършва 25 години. В календара на Асамблеята са предвидени няколко значими честванията. Едното е сега – в дните между католическия и православния Великден, в столицата на Ливан – Бейрут, с участието на представители от 70 страни. Чест е за България, че първото празнично събитие, посветено на годишнината, се проведе преди седмица в Плевен – пленер-живопис под надслов: „Православни ценности”. За съжаление, за първи път български народни представители не участват в това честване в Ливан.

Изконен е стремежът за възраждане и създаване на по-добри възможности за всички хора и всички страни. Нужно е ние, които водим народа, да възкресим човешкото в душите си! Тогава трудът ни ще е по-полезен за обществото и за мира между човеците. Светли да са Великденските празници за всички! Здраве и благополучие! Повече доброта и вяра в дните ни!

Честито Възкресение Христово!

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!