Вашингтон е отменил част от санкциите срещу Русия

Вашингтон е отменил част от санкциите срещу Русия

САЩ са отменили санкциите срещу „Рособоронекспорт“ по договора за техническата поддръжка на хеликоптерите Ми-17 в Афганистан, потвърди представителят на руския президент по въпросите на Афганистан и директор на отдела за Азия към руското МВнР Замир Кабулов, предава РИА „Новости“

Новината съобщи преди седмица заместник-главният директор на компанията Сергей Гореславски в кулоарите на международния военно-технически форум „Армия-2016“.Кабулов посочи, че САЩ губят милиарди долари за доставка на техника за афганистанските власти, а в същото време Кабул проявява интерес към закупуването на руско въоръжение.

„Президентът (Владимир Путин) каза дайте да се договорим, някои от нещата ще доставяме безвъзмездно – стрелково оръжие, боеприпаси. Но за модерните технологии ще се плаща. Само че не става. Американците казват: има санкции за Украйна, не можем да си сътрудничим (с Русия за доставката на оръжие в Афганистан). Макар че това не бе пречка да свалят санкциите срещу „Рособоронекспорт“ в частта, касаеща обслужването от нас на доставените хеликоптери в Афганистан. Значи когато искат, всичко може“, каза Кабулов на пресконференция в агенция „Россия сегодня“.

Дипломатът отбеляза, че като цяло САЩ отказват пълномащабно сътрудничество с Москва на принципа „нека на Русия да й е зле“ . „Само че зле ще им е най-вече на афганистанците“, каза Кабулов.

По думите му американците „сами са се вкарали в задънена улица и са били принудени да снемат част от санкциите“. „Без отмяната им нямаше как да се обслужват хеликоптерите“, подчерта дипломатът, визирайки доставките от Русия на резервни части, включително и на двигатели,  за вертолетите.

„По договор с американците ние доставихме по-миналата и миналата година в Афганистан 63 хеликоптера Ми-17. Отделно Афганистан разполагаше с няколко десетки подобни вертолета, доставени още по времето на Съветския съюз. По-късно, когато САЩ въведоха санкции срещу „Рособоронекспорт“ въпросните хеликоптери, закупени от нас, за да бъдат предоставени на афганското правителство, се оказаха безстопанствени, в смисъл такъв, че никой друг не можеше да ги обслужва“, поясни представителят на президента.

Той подчерта, че сега „Рособоронекспорт“ вече може да обслужва тези хеликоптери, но компанията „не е благотворителна организация и ще го прави на комерсиална основа, като с всяка друга страна“.

„Рособоронекспорт“ е единственият в Русия държавен посредник за износ и внос на продукция, технологии и услуги с военно и двойно предназначение.
САЩ и съюзниците им използват в Афганистан няколко десетки хеликоптера Ми-17, които са експортният вариант на Ми-8.
Източник: „Руски дневник“

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!