Генерал Радев получава цялата власт 3 в 1! Ето първите му решаващи стъпки

Генерал Радев получава цялата власт 3 в 1! Ето първите му решаващи стъпки
Генерал Румен Радев е не само държавен глава, но ще назначи служебно правителство, ще насрочи датата за предсрочните парламентарни избори и ще разпусне 43-ото народно събрание. Така по същество цялата власт в България ще има един адрес в София – “Дондуков” 2, пише 24 часа.

Има една много хубава приказка: “Не си пожелавай жената на ближния, защото може да стане твоя”. Господин Радев си пожела цялата власт и Господ му я даде. Сега има възможност да пази границите, да вдига пенсиите, да строи, да не строи, да прави “Белене”, да ходи в Крим, каквото иска може да прави, без никаква опозиция, без никаква съпротива при това, какво иска повече. Защо да не направят правителство, защо да не носят цялата отговорност, която я искаха толкова много.”

С какво ще започне Радев 

Първото, което се очаква от него, е да представи в програмна реч каква България вижда в следващите 5 години. За разлика от предишните четирима президенти, при които обществото (почти) не очакваше изненади, сега всички буквално са се вторачили в първите му думи. Всички изречения в тази реч ще бъдат четени и гледани под лупа, ще се кръстосват думите в тях, ще се търси втори, че и трети план, за да се види излиза ли генералът извън контурите на конституцията, или я спазва буква по буква и точка по точка. Тук, разбира се, със сигурност изненади няма да има. Самият Румен Радев неколкократно повтори изрично, че конституцията няма да нарушава.

Втората стъпка е да обяви своя екип, с който ще работи в президентската администрация. Тук са ясни вече няколко имена, остава да видим и останалите. Част от тях вероятно ще влязат и в състава на служебното правителство. Тук ще има значение не само името на служебния премиер, но и какви са новите министри. Разбира се, след всички препоръки Радев да покани експерти и само експерти, които не са ангажирани с политиката, нито с водещите политически партии, отново ще се мери до милиметри има ли скрити зависимости и колко отдалечен е новият президент от централата на БСП.

Да речем, че и по датата на предсрочните избори успее да постигне лесно съгласие с участниците в тях. Макар че двете големи партии вече се запънаха на различни дати – ГЕРБ държи на 2 април, а от БСП искат 26 март. Ако служебното правителство се справи успешно, това ще бъде не само летящ старт за президента Радев,но и за неговия екип.

Такава ситуация като сегашната, в която един-единствен човек да държи цялата власт в държавата, имаше и преди 20 години. Тогава президентът Петър Стоянов също трябваше да назначи служебен премиер, да насрочи извънредни парламентарни избори и да разпусне Народното събрание.

Така че това също ще бъде задача за Румен Радев и съответно на първо време за служебното правителство.

Както се вижда, работата пред петия президент не е малко.

Точно след една година за първата си годишнина като държавен глава Румен Радев ще може да отговори на въпроса: “Кое е по-трудно – “Кобрата на Пугачов” или постът на президент през 2017 г.?”

Източник: blitz.bg
Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!