Ген. Радев: Нямаме единна външна политика, а трябва да бъдем последователни и предсказуеми партньори

Ген. Радев: Нямаме единна външна политика, а трябва да бъдем последователни и предсказуеми партньори
„Оставаме впечатление сред нашите съюзници, че нямаме единна външна политика, а трябва да бъдем последователни и предсказуеми партньори“. Това заяви кандидатът за президент ген. Румен Радев, издигнат от ИК и подкрепен от БСП, по време на среща с представители на Национална асоциация за международни отношения и Българско дипломатическо дружество.

Той подчерта, че нашата външна политика е изключително важна за развитието на България. „Сблъсквал съм се с проблемите на дипломацията, защото един офицер с висш ранг представлява България в НАТО и съм налагал и защитавал интересите ни. Външната политика е важно средство, което допринася за икономическото развитие и за сигурността на страната“, допълни той.

Според него, в рамките на ЕС тя се явява и наша вътрешна политика, защото решенията, които се взимат там, влияят директно на българските граждани.

„Като човек, който не е участвал пряко в тези процеси, гледам отстрани и се опитвам да ги анализирам“, каза още кандидатът за президент. Според него, за да имаме ефективна, балансирана и независима външна политика, са необходими няколко стъпки – надеждни източници на информация, които да работят в реално време; канали, по които да тече тя; органи, които да изготвят експертни анализи и стратегически препоръки.

„Тези анализи трябва да достигат до хората, които взимат решенията по бърз и достъпен начин. А те от своя страна трябва да работят по ясен механизъм, за да се изработва национална и консенсусна позиция, с която да боравят хората, представляващи ни в международните отношения“, уточни ген. Радев. Той е на мнение, че сега източниците на информация не се използват пълноценно и няма достатъчно координация, не е ясно кой и по какви критерии използва тази информация, а експертизата се търси при изготвяне на справки и за обосновка на вече взети политически решения. „Бяхме свидетели на три политики за флотилията в Черно море, две кандидатури за генерален секретар на ООН“, припомни той.

В България имаме достатъчно добре подготвени експерти и дипломати, които могат да работят за рационална, единна външна политика

„Външната ни политика е сведена до еднолични изказвания, указания и действия на премиера, не винаги премерени, обосновани и защитаващи нашите национални интереси. В България имаме достатъчно добре подготвени експерти и дипломати, които могат да работят за рационална, единна външна политика. Техният потенциал не се използва достатъчно и навреме“, категоричен е ген. Радев.

По неговите думи има много  тревожни фактори, които влияят на България и трябва да си отворим очите и да имаме безпристрастен анализ. Като пример той посочи, че чакаме с интерес да приключат изборите в САЩ, за да имаме ясна ориентация каква ще бъде и нашата външна политика. „Кризата в Близкия Изток вместо да се потушава, тя се разраства. Има не просто мигрантска криза, а цивилизационно разместване на пластовете. Трябва да оценим рисковете“, каза още ген. Радев.

Той е на мнение, че светът се променя и става все по-трудно предсказуем. „Затова трябва да мислим за по-широк диапазон на нашите собствени способности, като дипломация, военни способности и сигурност на обществения ред, да можем да реагираме бързо и адекватно на всички тези заплахи“, каза още ген. Румен Радев.

Кандидатът за президент подчерта, че ще работи за падане на санкциите срещу Русия, защото вредят на страната ни. Той е на мнение, че в последните години България е отстъпила своята лидерска позиция на Балканите. „Трябва да настояваме за политика на сътрудничество с Македония на всички нива. Критично важно е да се подпише споразумението за добросъседство и сътрудничество и там да има ясни клаузи. Да се покаже на държавното ръковоство на Македония, че няма да имат нашата подкрепа за членство в ЕС, ако продлжават да крепят своята идентичност с кражба на нашата история и литература“, посочи той. Според него паметниците ни трябва не само да се уважават, а и да се поддържат.
Източник: trud.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!