Георги Гьоков, БСП: България е на последно място в ЕС по нива на подкрепа за бизнеси и техните служители

Георги Гьоков, БСП: Българи, бдете! Различавайте истинската грижа за хората от популистките предизборни обещания
БСП още в началото на пандемията предложи мерки, които да помогнат на хората, загубили доходите си

България е на последно място в ЕС по нива на подкрепа за бизнеси и техните служители, а сривът в заетостта е сред най-големите в Европа. Нивото на заместване на дохода от държавните мерки в България е едва 60% – най-ниско сред европейските страни, които в голямата си част покриват между 90% и 100% от заплатите на засегнатите служители.

Затова всякакви хвалби на правителството на ГЕРБ и ОП, че са помогнали на хората, са несъстоятелни“, каза Георги Гьоков, водач на листата на „БСП за България“ за Старозагорския избирателен район в предизборен дебат по бТВ Радио.

Той посочи, че БСП още в началото на пандемията е предложила мерки, които да помогнат на хората, загубили доходите си като мярката на предоставяне на месечна минимална работна заплата и дължимите осигуровки на хора в неплатен отпуск заради пандемията. Социалистът също отбеляза,че управляващите не са отредили повече средства в Националния план за действия по заетостта, както са предложили от левицата.

„С тези мерки целяхме да дадем сигурност на хората, останали без доход, и помощта да стигне директно до потърпевшия. За жалост, тогава не срещнахме чуваемост и затова в момента се нареждаме на последните места в Европа по подкрепа за бизнеса и хората“, отчете Гьоков.

По темата с дистанционната работа, Гьоков обясни, че в момента тя не е достатъчно добре регламентирана, което създава проблеми както за бизнеса, така и за работещите от вкъщи. „Трябват законови промени, които отичат промяната в работната среда и организацията на труда, сигурността на работника, включително на трудови злополуки. Много е важно работещите да могат разделят професионалния от личния си живот и да имат възможност да полагат грижи за деца и за възрастни близки, т.е. да им се предостави гъвкавост на работното време“, подчерта кандидат-депутатът от БСП.

По думите на Гьоков хората с уврежданията са най-уязвимата социална група, тъй като те с най-ниски доходи, не ги наемат на работа и не получават адекватно лечение и услуги, съобразени с индивидуалните им потребности.

„От БСП смятаме, че трябва да им се защитят човешкото достойнство, гражданските им права и интереси. Затова предлагаме държавата да гарантира правото на труд на хора с увреждания по всякакъв начин, включително с програми и мерки в подкрепа на работодатели, наемащи хора с увреждания, чрез създаване на държавни социални предприятия и закони промени в тази посока. Предлагаме разделяне на медицинската и трудовата експертиза, въвеждане на електронно интегрално здравно досие и намалено ДДС върху лекарствата и медицинските изделия. Необходимо е и до края на следващия мандат социалните разходи да достигнат стойност на преразпределяне от поне 20% от БВП“, каза още Гьоков.

„Промяната може да бъде донеса единствено от БСП, която през годините е показала последователност и се е доказала като алтернатива на сегашното“, каза в заключение Георги Гьоков, призовавайки слушателите на бТВ Радио да гласуват за промяната на 04.04 с бюлетина №4.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!