Георги Гьоков: БСП ще направи всичко възможно, за да състави правителство

Георги Гьоков, БСП: Българи, бдете! Различавайте истинската грижа за хората от популистките предизборни обещания
В социалната политика има много неща, които не търпят отлагане и около които може да се обедини мнозинство

„Третият мандат винаги е бил сложен, а в сегашната ситуация – осъществяването му е още по-труден процес.

Ние от БСП сме решени да направим всичко възможно да съставим правителство, защото всички в българското общество – без значение с какви партийни нагласи са, очакват да има редовно правителство, най-малкото защото служебното правителство не се справя с нещата, които сполетяват българите предвид инфлацията“.

Това заяви народният представител от „БСП за България“ Георги Гьоков в ефира на bTV Radio.

Депутатът от левицата каза, че на заседанието на Националния съвет на БСП в сряда, колективният орган на партията ще реши кого да покани на среща и от кого ще търси подкрепа по обединяващи приоритети.

Гьоков изрази надежда, че останалите парламентарни групи ще се отнесат отговорно към съставянето на правителство с третия мандат и ще направят необходимите компромиси, за да бъде сформирано то. Социалистът постави акцент, че по всяка вероятност едно такова правителство няма да е правителство на БСП, а за него ще поемат отговорността всички, които го подкрепят.

Народният представител от левицата заяви, че социалната политика ще е един от приоритетите, за които ще настоява БСП:

„Виждате колко пъти ние внасяме промените в Кодекса на труда, с които да направим механизъм за изчисляване на минималната работна заплата и на първо гласуване – от общия консенсус, почти 100% гласувания „за“ Кодекса на труда и този механизъм за минимална работна заплата, сега с различни парламентарни хватки той се отхвърля и го няма дори в дневния ред за тази седмица. Ето това е един от приоритетите, които ще поставим на масата“, каза Гьоков.

Той посочи и други недостатъци в социалната политика, които не търпят отлагане: „Половинчати са решенията в пенсионната система и повишаването на пенсиите, забавиха се прекалено много с компенсациите за високите цени на горивата, след като бяха отменени 0,25 лв. – веднага от 1. януари трябваше да са готови вижданията и на служебното правителство, и на парламента за компенсации към българите.

Ето сега се опитваме с промени в Закона за хората с увреждания да решаваме проблемите на ТЕЛК, който не си изпълнява задачите и забавя решенията. Много са нещата в социалната сфера, които могат да бъдат поставени като приоритетни, и които биха могли да обединят мнозинство около тези решения“.

Георги Гьоков твърдо заяви, че не припознава БСП като продължител на политиките на служебното правителство, особено в социалната сфера.

„Това шикалкаване при приемането на механизъм за определянето на минималната работна заплата, липсата на компенсации за българите веднага след отпадането на 0,25 лв. отстъпка за литър гориво и въобще подкрепата на българите по време на криза – не мисля, че е адекватно поведението на служебното правителство“, каза в заключение народният представител от левицата.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!