Георги Йорданов: Защо МЗ лишава хората от Велико Търново и областта от здравна помощ?

Георги Йорданов: Защо МЗ лишава хората от Велико Търново и областта от здравна помощ?
Децата са най-засегнати от решението на министерството

„Какво е направило Министерство на здравеопазването и прави ли изобщо нещо за осигуряване на определената медицинска помощ, в случая за УНГ болести, в област Велико Търново?” Този въпрос зададе народният представител от „БСП за България” Георги Йорданов от парламентарната трибуна към здравния министър.

Той обясни, че болницата във Велико Търново решава да закрие своето УНГ отделение, а здравното министерство, след като е дало разрешение за това, би трябвало да осигури на хората от засегнатите региони достъпна здравна помощ.

„В същото време обаче е закрита болницата в гр. Елена, отделение на болницата в гр. Свищов. Тоест разстоянието до местата за болнична помощ достига 80 км”, обясни Йорданов. Той каза също, че особено през зимните месеци, най-засегнати са децата.

Георги Михайлов: Необходимо е незабавно да се започне разговор за модела на здравната система

„Необходимо  незабавно да се започне разговор за модела на здравната система.“ Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Георги Михайлов от парламентарната трибуна. Той отбеляза, че в публикуваните намерения за оздравителния план на болницата в гр. Ловеч правят впечатление няколко факта. Един от тях е, че леглата в болницата ще бъдат сведени до 150.”

„Това поставя няколко въпроса. Кои отделения ще бъдат обречени на закриване, какво ще бъде разпределението на легловия фонд между държавните и частните легла в Ловеч?”, попита проф.Михайлов в своя въпрос до министър Ананиев.

Той зададе въпроса- какво е съотношението в направления, които са добре финансирани и тези, които са недофинансирани в частните и държавни лечебни заведения. „В цялата страна има една тревожна тенденция. Частният сектор  разкрива работещи единици в областта на високофинансираните пътеки.

Скоро ще се получи така, че държавните болници ще изпълняват своята дейност в непривлекателната част на клиничната медицина”, каза още Михайлов.

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!