Георги Свиленски: Вече е ясно, че правителството отдава летището на турски концесионер

Георги Свиленски: Вече е ясно, че правителството отдава летището на турски концесионер
Мантрата, че държавата е лош стопанин не важи, защото стопанинът на държавата е лош

„Две години предупреждавахме, че концесията на летище София ще бъде предоставена на близка до нас държава, а именно- Турция.

След вчерашното отваряне на кандидатите – концесионери, всички граждани трябва да са наясно, че правителството върви в тази посока- да предостави летището на фирма от Турция.”

Това каза пред БСТВ  зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски. „Това е най-печелившото дружество в транспортния сектор и едно от най-печелившите от държавните предприятия.

Необяснимо е желанието на правителството да отдаде на концесия предприятие, което непрекъснато увеличава печалбите си. Мантрата, че държавата не може добре да управлява не важи в случая, защото стопанинът на държавата ни е лош.

Трябва да сменим стопанина, а не да разпродаваме и подаряваме различните имущества на държавата”, категоричен бе Свиленски.

Според него до този момент никой от правителството не е обяснил логиката в действията на властта да концесионира летището ни. Той припомни, че страната ни е вложила много средства в столичния аеропорт, като напълно са изградени не само самото летище, но и инфраструктурата до него – пътища и метро.

„Сега вместо да събираме печалбата, управляващите го подаряват на друг”, каза още той. „По информация на хора, които следят тази тема, давайки летището на турската фирма, то ще приключи съвсем скоро в полза на летището в Истанбул”, добави народният представител от левицата.

Парите от концесията ще идат в БДЖ и НКЖИ, за да бъдат изхарчени
Георги Свиленски обясни, че всички оператори в света отчитат печалби около 30%, само летище София отчита 12%. Това показва лошото управление на летището от страна на държавата.

„Правят много разходи, за да има ниска печалба. Ползват дружеството за източване за близки или фирмени интереси. Сега, когато го предоставят на концесионера, ще получим скромни средства, но вместо да отидат за пенсии по закона за Сребърния фонд, ще идат в друго дружество – БДЖ и за НКЖИ, за да бъдат изхарчени за ремонти”, поясни Свиленски.

Той добави още, че концесионерът е поискал летищните такси да  се признаят като концесионен разход. По думите му, властта подарява летището, защото този концесионер не отчита истинския и реален ръст на пътниците за следващите десетилетия.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!