Гърция ни готви голяма секира: Край с евтиното море в южната ни съседка!

Гърция ни готви голяма секира: Край с евтиното море в южната ни съседка!
Почивката в Гърция ще ни излезе по-скъпо догодина. Причината е, че от 1 януари 2017 г. се вдигат акцизи и данъци, които ще повишат цените на редица стоки в южната ни съседка.

Литър бензин поскъпва с 3 евроцента, а дизелът – с 8 евроцента. С десет евроцента се увеличава цената на природния газ, изчисляват местните издания, цитирани от Труд.

С близо 25 на сто по-скъпо ще струва и кутия цигари, тъй като от 1 януари влиза в сила специалният данък върху потреблението на тютюневите изделия. Заради него килограм тютюн става 170 евро при досегашните 156,70 евро.

По-високият данък ще се отрази и на цената на кафето в Гърция. До 10 евроцента повече ще платите, ако си поръчате чаша от напитката в заведение.

Увеличава се и специалният данък за консумация на бира, а отпада намалението от 50% на данъка върху алкохолните напитки в южните гръцки острови като Сирос, Тасос, Андрос, Тинос.

Специална такса се въвежда за стационарните телефони. Тя ще е в размер на 5 на сто.

Засега няма промяна на цените на пакетите за почивка в Гърция както за Великден, така и за летния сезон, коментира за „Труд” Калин Драганов, член на Асоциацията на българския туроператори и туристически агенти. Тепърва ще се види как новите акции и данъци ще се отразят на цените в ресторантите, допълни той. В нашата агенция отчитаме двойно увеличение на българите, които вече са направили ранни резервации за почивка в Гърция, каза още Драганов.

Поскъпване на нощувките в хотелите ще има, но чак от януари 2018 г. Тогава ще влезе в сила данък от 1 евро за нощ за нощувки в тризвезден хотел, 2 евро в четиризвездните хотели и 3 евро в петзвездните.
Източник: blitz.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!