„Дойче веле“: Защо не гласуваха руснаците?

"Дойче веле": Защо не гласуваха руснаците?

Малко след като бяха обявени първите резултати от изборите за Думата президентът Путин и премиерът Медведев изразиха задоволството си пред публиката.

Те, обаче, определено не бяха изненадани от изхода на гласуването. Защото това, че партията „Единна Русия“ ще получи две трети мнозинство в Държавната дума (включително и благодарение на големия брой депутати победители в едномандатните окръзи), вероятно отдавна е било решено в кабинетите на Кремъл. Също както и това, че в Долната камара на парламента ще влязат още три партии, които фактически се контролират от Кремъл.

Това пише в свой анализ Инго Мантойфел за „Дойче веле“, цитиран от БГНЕС.Задоволството на руското ръководство се дължи на друго. А именно на факта, че сложният демократически ритуал на изборите беше организиран така, че да бъдат избегнати масовите протести като онези преди пет години. Тогава хиляди руснаци излязоха в студа по улиците на Москва и Санкт Петербург, за да изразят своето недоволство от изборните фалшификации и манипулации. За пореден път в Русия бе сторено всичко възможно, за да се придаде демократичен вид на изборите.

Така например Кремъл назначи нов председател на ЦИК, намали седемпроцентната бариера на пет процента и допусна до изборите критични към властта партии. От друга страна, обаче, критиците на Кремъл на практика нямаха никакви реални шансове. Не само защото години наред ги клеветят като предатели. И този път различни държавни органи постоянно им създаваха пречки, докато управляващата партия „Единна Русия“ получаваше масивна медийна и административна подкрепа.

В крайна сметка предизборната борба беше вяла и безсъдържателна. Тя трябваше да покаже на избирателите, че „Единна Русия“ всъщност няма алтернатива. А ниската избирателна активност от 40% показва, че властите са успели да внушат тази мисъл на избирателите. Апатията на руснака по този показател обаче не бива да се сравнява с ниската избирателна активност в демократичните държави. Защото всички избиратели в Русия, към които държавата има така да се каже пряк достъп (държавни служители, военнослужещи, сътрудници на държавните промишлени и селскостопански предприятия), в голяма или по-малка степен отиват под строй към урните. За гражданите извън големите градове е много трудно да не се поддадат на това влияние.

Единствено руснаците, които не зависят икономически от държавните структури и живеят в големите градове като Москва и Санкт Петербург, могат до известна степен да си позволят да не гласуват. А избирателната активност в тези руски метрополии не достигна дори и 30 процента, което е най-яркият пример за цялостната политическа апатия в Русия.

В настоящия момент липсата на интерес към политиката е добре дошла за Кремъл. Но за каква легитимност може да се говори, след като над 70 процента от московчаните не участват в парламентарните избори, а в цялата страна гласуват само 40% от избирателите? Демократическият параван на днешна Русия почива на нестабилна основа.
Източник: blitz.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!