Драгомир Стойнев: Една от целите на „Визия за България“ е икономика за мнозина не за малцина

Драгомир Стойнев: Една от целите на "Визия за България" е икономика за мнозина не за малцина
„Една от целите на „Визия за България“ е икономика за мнозина, не за малцина. Икономическата промяна, от която се нуждаем, изисква нови идеи и ново мислене.

Това заяви по време на представянето на Визията зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев. Той обясни, че за да поемем по нов път на икономическо развитие, трябва да увеличим потенциала на икономическия растеж, което означава: събуждане на вътрешния капитал; инвестиции в по-съвършени производствени технологии, заетост на по-квалифицирани работници; по-висока вътрешна добавена стойност; промяна в условията за правене на бизнес в страната; премахване на такса „корупция“; по-справедливо разпределение на богатството и на обществените блага.

„Ще приложим секторна стратегия за привличане на инвестиции в страната“ заяви той. По думите му приоритетно ще се насочват инвестиции  в: нанотехнологиите, новите материали, фотониката, микро и наноелектрониката, както и внедряване на нови производствени схеми и системи. Според Стойнев това ще даде основа на широка гама от нови производствени процеси, стоки и услуги, като индустрии от ново поколение през следващото десетилетие.

Драгомир Стойнев заяви, че във „Визията“ е залегнал социален инвестиционен пакет – с държавно гарантирани ценни книжа и с по-висока доходност да се набират средства за финансиране на проекти в областта на социалните инвестиции, „зелена“ икономика, новите форми на образование, селско стопанство, хидроамелиорации и др.

Той обясни, че е предвидено и законодателство за предприятията с над 50% държавно или общинско участие целящо – професионално мениджърско управление при конкурсно начало, отчетност и прозрачност в управлението, за да се гарантират приходи  в държавния и общинските бюджети.

Според него това означава управление на пазарен принцип, което да защити сектора от политически промени; оздравяване на публичните предприятия и превръщането им в ефективен начин за трупане на финансови средства за държавата и излизане на българските държавни фирми на външни пазари.

Не на последно място, социалистите залагат и на засилване на застрахователния капацитет на Българската агенция за експортно застраховане. – да се даде тласък на износа на малките и средните предприятия. „Като мярка в  подкрепа на морския клъстер ще създадем  гаранционен фонд в подкрепа на корабостроенето и кораборемонта“, заяви Стойнев.

Той заяви, че във Визията на левицата са залегнали и ускорено продължение на процеса на облекчение на лицензионните режими и другите административни тежести, както и нуждата от законодателни инициативи, които да дават втори шанс на закъсалите фирми, които искат да се върнат в пълноценен правно-икономически оборот.  Той потвърди позицията на БСП против приватизацията на обекти от национално значение.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!