Драгомир Стойнев: Трябва да гарантираме енергийната сигурност на България

Драгомир Стойнев: Трябва да гарантираме енергийната сигурност на България
Таско Ерменков: Ако правителството не вземе мерки, 100 000 души ще останат без работа

„Трябва да гарантираме енергийната сигурност на страната, за което трябва да имаме консенсусно мнение“ Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир по време на инициирания от левицата дебат в НС за бъдещето на българската енергетика. Той подчерта, че  напрежението в комплекса в Марица –Изток е пример за това. „Там трябва да имаме единна позиция, както направиха българските евродепутати. Задължение на министъра на енергетиката, за което ще получи подкрепа и от българския парламент, е в Брюксел да защити българското производство на електроенергия от въглища“ категоричен бе той.

По думите му, за да говорим за дългосрочна политики се изисква визия, а кабинетът „Борисов“ 3  все още няма енергийна стратегия. „Министъра на енергетиката изпусна две години, в които да събере всички политически сили, за да се изгради такава стратегия. Поне сега го прави.

Тази стратегия няма да е нито наша, нито ваша, а на България“, подчерта Стойнев. По думите му има два важни проблема, за които трябва да се мисли. На първо място той посочи изграждането на нови енергийни мощности. „Ние имаме остарели мощности и трябва да инвестираме в тях, а за да има такива, трябва да има обединение. Силно се надявам и когато видим управленската програма, там да ги има първите стъпки за изграждане на нови мощности“, каза той.

Стойнев изтъкна , че не трябва да допускаме да ни заобиколи  евентуален бъдещ газов проект, като „Турски поток“. „Трябва да мислим за българската икономика. Преминаването на газопровода през страната ни ще гарантира доставките на природен газ.  Така  България ще остане на газовата карта и можем да говорим за изграждане на газов хъб, който за момента е само медиен проект“, обясни бившият енергиен министър.

Драгомир Стойнев обясни, че трябва да има ясна цел и политическа консолидация около нея за реализирането й. „Най-лошото ще е, след всички усилия по отклонението на Турски поток, дебатът да бъде сведен до политическо боричкане на фили- и фоби- и да заемаме страна в спора Русия-ЕС. България трябва да гони своя национален интерес, а той е изграждане на отклонение от Турски поток през страната. За тези неща управляващите ще получат подкрепа от „БСП за България“, коментира Драгомир Стойнев.

Таско Ерменков: Ако правителството не вземе мерки, 100 000 души ще останат без работа

„Наясно сме, че ограничаването от ЕК на парниковите газове от топлоелектрическите централи означава закриване на ТЕЦ-овете в България и удар по над 10 000 работещи в този сектор. Към тях трябва да прибавим и над 3 000 човека в ТЕЦ-овете 1 и 3, и „Брикел”. Допълнително, много малки и средни предприятия работят, обслужвайки централите.

Така, че става въпрос за над 100 000 активно заети хора, които ще останат на улицата, ако не се вземат адекватни мерки.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Таско Ерменков от парламентарната трибуна. По думите му проблемите на електроенергийната сигурност не могат да бъдат  изчерпани  само с проблемите на въглищни централи и мини, а проблемите на енергийната сигурност да се индентифицират само с електроенергийната. Затова той призова министрите и депутатите да се обединят около някои национални приоритета- като сигурността, част от която е и енергийната сигурност.

„Искаме да чуем позициите на депутатите, на министъра на енергетиката, на министър-председателя. Във връзка с този случай, засягащ енергетиката ни, ние сме внесли нашият проект за решение и се надяваме да получим подкрепа. ”, каза още Ерменков.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!