Елена Йончева: Протестът на Камарата на строителите е безпрецедентен. Това беше демонстранция на Борисов срещу опозицията

Елена Йончева: Протестът на Камарата на строителите е безпрецедентен. Това беше демонстранция на Борисов срещу опозицията
Настояваме за техническа проверка от европейска лаборатория, за да отпаднат всички съмнения за зависимости

„В момента, когато има граждански протест за високите цени на вода – да, левицата подкрепя тези протести и казва как този проблем може да бъде решен“, това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева в предаването „Още от деня“ по БНТ. По думите й цената на водата трябва да бъде съобразена със социалните възможности на хората.

„Вдигането на цената на водата в София, в Бургас, в други тринадесет населени места невинаги е социално поносимо за българските граждани. Трябва да се направят законодателни промени, каквато е практиката в други европейски държави. Надявам се в следващото народно събрание, което ще бъде скоро, левицата, която ще има мнозинство, да гласува тези промени, за да има повече социална справедливост“, заяви Йончева.

Тя изрази мнение, че хората, които имат по-ниски доходи, които са на по-ниско стъпало в социалната стълбица и ползват по-малко вода, биха могли да плащат по-малко. „Както има енергийни помощи, така трябва да се намери начин да се въведат и водни помощи“, коментира Йончева. Тя добави, че хората не усещат да има подобрение на качеството на водата, подобрение на услугата.

По повод протестите на строителите, Йончева заяви, че този протест е бил абсолютно безпрецедентен. „Това беше манифестация в подкрепа на правителството. Това беше демонстранция на Борисов срещу опозицията и искането ни за проверка на онези части от магистралите, които са строени и ремонтирани в последните 5 години“, категорична бе тя.

По думите й на протеста са били няколко фирми от всички 5100, които членуват в Строителната камара. „Според интервю, което чух, с представител на Камарата на строителите г-н Мазнев, на протеста са присъствали не повече от 20 фирми. А според партии, които нямат представителство в НС, начело на протестите са били не повече от 3 основни фирми“, коментира Йончева.

Тя поясни, че от БСП настояват за техническа проверка, която да бъде извършена от независима европейска лаборатория, която не е имала бизнес в България, за да отпаднат всички съмнения за зависимости.

„Задължително строителите на пътищата имат свои лаборатории, за да могат да правят проверка на пътя, който изграждат. Проблемът е, че при експертизата, която АПИ възлага на независими експерти, се взимат анализите на същите лаборатори“, добави Йончева. По думите й от БСП смятат, че повечето български лаборатории имат конфликт на интереси, както е бил случаят в Своге. „От министреството на икономиката не ни отговориха на въпроса- дали има конфликт на интереси между лицензираните лаборатории и фирмите, които изпълняват строежите“, заключи народният представител.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!