Жельо Бойчев за сделката с ЧЕЗ: Хората имат основание да се съмняват, че има връзка между власт, политика, бизнес, корупция

Жельо Бойчев за сделката с ЧЕЗ: Хората имат основание да се съмняват, че има връзка между власт, политика, бизнес, корупция
Оказа се, че българският парламент не може да събере информация, защото институциите ги няма

„Гражданите имат пълно основание да се съмняват, че има връзка между власт, политика, бизнес, както и че в нашата страна, в корупционна среда, всичко е възможно”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” и председател на временната комисия в НС за сделката с ЧЕЗ  Жельо Бойчев.

По думите му със създаването на временната комисия за ЧЕЗ е имало очаквания да се отговори на някои въпроси за сделката – кой купува компанията, с какви средства и каква е била работата и дейността на институциите. Бойчев обясни, че комисията работи именно с отговорите и документите, които дават институциите. „Една от банките ни отговори, но останалите, включително и БНБ са казали, че информацията е професионална тайна.

Помолихме г-н Мавродиев от Българска банка за развитие да предостави кореспонденцията на банката с Инерком относно сделката за ЧЕЗ. Той отговори, че са дали писмо за рефинансиране. Документите обаче трябва да бъдат видяни и прочетени, за да се разсеят съмненията в обществото”, каза Жельо Бойчев.

Той обясни и как  е казал на финансовия министър, че именно министърът е принципал на Българската банка за развитие, а тя би трябвало да предостави информация за сделката с ЧЕЗ. „Документът можеше да постъпи в секретно деловодство на парламента, за да се запознаят депутатите. Иначе всички спекулации, на които сме свидетели, имат пълно основание”, категоричен бе той. Бойчев обясни, че Комисията може да направи констатациите само по документите, които са и били дадени.

„Не намирам основание такъв тип информация да бъде отказана на Народното събрание”, категоричен бе Бойчев и допълни, че БСП ще предложи промени в чл. 64 от Закона за кредитните институции, защото информацията можела да се ползва от над 20 институции, но не и от Народното събрание.

Той каза също, че сега не е ясно кой ще бъде крайният купувач заради непредоставени документи. Бойчев изрази недоволство от работата на службите, защото не са предоставили нужната информация за сделката и изрази недоумение- защо тогава им се отпускат толкова средства и как изобщо функционират институциите. „Оказа се, че българският парламент не може да събере информация, защото институциите ги няма”, каза също той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!