Жестокото разделение на Турция залага бъдещи конфликти, предупреди Йотова

Жестокото разделение на Турция залага бъдещи конфликти, предупреди Йотова
Безспорно е опасно, когато се концентрира толкова много власт. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в интервю за Нова телевизия, помолена за коментар на проведения референдум в Турция.

„Не само президентската, изпълнителната, забележете съдебната – това е много страшно за една държава и до голяма степен и законодателната власт“, обясни Йотова.

Удължиха извънредното положение в Турция – на фона на нестихващи протести

С 3 месеца…

Според нея малката разлика в процентите „за“ и „против“ е разделила държавата на три. В големите градове Измир, Истанбул и Анкара преобладаващи са противниците на референдума и тази абсолютна власт. По-бедната част от Турция, вътрешността на страната, гласува твърдо „за“ тази власт. В югоизточната част, където са кюрдите, естествено не поддържат тази власт. Само по себе си това жестоко разделение на страната залага бъдещи конфликти, предупреди Илияна Йотова.

Според нея следващите стъпки на турския президент Ердоган трябва да се проследят много внимателно.

Смятам, че ролята на страната ни нараства в тази част на региона, в европейски мащаб и в международен план също. България трябва да засили своята активна политика в Югоизточната част на Европа, защото сме единствената стабилна страна в целия регион, категорична бе Йотова.

При все още неокончателни резултати, повече от 50% от гласоподавателите подкрепят

По думите й българският глас в европейски мащаб трябва да се чува по-силно.

Илияна Йотова е категорична, че заявеният от Ердоган следващ референдум за връщане на смъртното наказание в Турция е червена линия, която отказва страната от присъединяването й към Европа. Този процес върви от 2005 година. 16 глави са затворени. Очевидно по средата на пътя Турция ще се откаже от европейското си членство, каза още вицепрезидентът.
Източник: news.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!