Жители на Балчик подкрепиха идеята на „Визия за България“ за един учебник по предмет

Жители на Балчик подкрепиха идеята на "Визия за България" за един учебник по предмет
В Тервел предложиха създаването на държавен фонд за финансиране на общинската икономика, а в Шабла подкрепиха създаването на „Фонд за сближаване между регионите

По време на представянето на „Визия за България“ в Балчик, като основен проблем жителите на общината поставиха разрухата на родното образование чрез делегираните бюджети и промените в Закона за предучилищното и училищното образование.

Те подчертаха, че учителите са се превърнали в администратори и затова системата на администриране на учебния процес трябва да се опрости. Секретарят на ПГ на „БСП за България“ Ирена Анастасова представи Визията на левицата в сферата на образованието. Присъстващите изразиха подкрепа за заложените във Визията мерки за един учебник по предмет и отпускането на държавни средства само за държавните и общински училища.

Те настояха да се изучават българските автори, защото те са нашата същност. Народният представител Пенчо Милков представи предложенията на БСП в сферата на здравеопазването и финансите. Хората изразиха своето мнение против допълнителните осигурителни плащания и нуждата от персонална здравна карта. Депутатът Стефан Бурджев отговаря на въпросите на присъстващите в сферата на политиките за младите хора.

Жители на общ. Шабла, сред които и представители от различни партии, дискутираха предложенията на БСП във „Визия за България“ с народните представители Васил Антонов и Кольо Милев. На срещата присъстваха председателят на ОбС – Шабла Йорданка Стоева и общинският съветник от левицата Деян Димитров Промяна в Закона за туризма по отношение на регламентирането на местата и начина на къмпингуване поискаха жителите на общината.

Те подкрепиха предложенията на левицата за повишаването и падането на праговете на пенсиите и връщането на държавата в икономиката, както и предложенията за развитието на регионите. „Подкрепата за районите е силно развита във Визията, в нея сме заложили и създаването на „Национален фонд за сближаване между регионите“, обясни народният представител Васил Антонов. Той добави, че цел за този фонд е той да се съсредоточи във финансиране на онези инвестиции  в регионите, които водят към възходящо сближаване, включително и в области като образование, формиране на умения, местен капацитет и добро управление.

Народният представител каза още, че различията в регионите са породени и от неправилното разпределение на фондовете в Северна България, които са  четири пъти по-малко от тези в южната част на страната. На срещата бе поставен и въпросът за изграждането на АЕЦ „Белене“, като жителите на Шабла се обявиха категорично за реализирането на проекта. „Реализирането на проектите в енергетиката и отбраната, както и доброто образование и здравеопазване са част от националната сигурност, затова във Визията те са широко застъпени“, коментира народният представител ген. Кольо Милев.

Преди срещата с жителите на Шабла народните представители посетиха църквата „Св. Харалампий“ в града  и клуба на запасните офицери.

Във Визията да бъде заложено да се създаде държавен фонд за финансиране на общинската икономика предложиха жителите на общ. Тервел по време на срещата с народните представители Таско Ерменков, Даниел Йорданов, Цветан Топчиев и  Николай Пенев. „Държавата прехвърля все повече отговорности на общините, без да осигурява средства за тях и по този начин малките общини са на ръба на оцеляването затова децентрализацията е важен момент във „Визия за България“, каза народният представител Таско Ерменков.

Жителите на Тервел предложиха още  в раздел Култура да се развият вижданията на левицата за развитието на читалищата- за запазване на българщината в малките населени места. Държавна регулация в отглеждането, производството и продажбата на плодове и зеленчуци и програми за подпомагане, както и  държавна политика за морските общини- бяха другите предложения за допълване на Визията.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!