Заплатите в София удариха исторически рекорд за България!

Заплатите в София удариха исторически рекорд за България!

Заплатите в София са с 67% по-високи от останалите градове на страната, показват изчисления на в. „Стандарт“ на база данни на Националния статистически институт

Средната заплата в София за месец март е 1296 лв., докато в повечето области на страната е около 750-800 лв. Възнагражденията в столицата са много по-високи дори от следващите по големина градове. Във всички райони на страната, с изключение на София, средната заплата е под 1000 лв.

Най-близки до столичните доходи имат работещите във Стара Загора – 935 лв., а на следващите места се нареждат заетите във Варна със заплати от 916 лв., и Враца с 872 лв. Така разликата между възнагражденията в София и класираният на второ място район е 38,6%, сочат данните на НСИ.

За огромната разлика между доходите в столицата и останалите градове говори и това, че заплатите в София са над два пъти по-големи, от колкото във най-бедния район – Видин, където взимат средно по 638 лв. На дъното на класацията, с една позиция пред Видин, се нарежда Благоевград, където средното възнаграждение е 652 лв.

В София заплатите са не само най-високи, но и се увеличават по-бързо спрямо повечето градове на страната. Така разликата между столицата и останалите райони се задълбочава с годините. Заплатите в столицата за 8 години са нараснали с 82,8%.

Така столицата се нарежда на седмо място сред градовете с най-бързо повишаване на възнагражденията. За последните 8 години, най-много са скочили заплатите в Търговище (87,4%), Разград (86,3%) и Русе (84,7%). Най-бавно се променят заплатите в Перник, където за 8 години те са нараснали само с 60%.

По икономически дейности най-високо месечно възнаграждение взимат заетите в „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – средно 2125 лв. за първото тримесечие на годината.

След това се нареждат работещите във сектора „Финансови и застрахователни дейности“ с 1639 лв., и заетите в „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ – 1602 лв. Най-ниски са заплатите в секторите – „Хотелиерство и ресторантьорство“ – 576 лв., „Други дейности“ – 642 лв., и „Административни и спомагателни дейности“ – 712 лв.
Източник: blitz.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!