Заради управлението на ГЕРБ, българите продължават да нямат нито чиста вода, нито гарантиран достъп до нея

Заради управлението на ГЕРБ, българите продължават да нямат нито чиста вода, нито гарантиран достъп до нея
Становище на Съвета по екология към НС на БСП

Днес, 22 март, светът отделя часове внимание към значимостта на водата. Достъпът до вода е  сред основните права на човека. Вече близо три десетилетия на този ден държави, общества и всеки човек се замисляме какво би бил животът ни без достъп до чиста вода. И колко критично би било съществуването ни, ако са застрашени водните ресурси по света.

Много са стряскащите цифри и тенденции, заради които си струва и на този ден да алармираме колко тревожно е състоянието на водата и недостъпността до нея за стотици милиони хора по света. Близо 750 милиона хора по света и до днес са лишени от траен достъп до безопасна питейна вода, всеки трети човек по света не разполага с елементарна канализация, а всичко това застрашава пряко правото на здраве.

Къде сме ние, ще се попитаме днес? Ние сме там, където безотговорното и високомерно управление на три поредни правителства на ПП ГЕРБ натика целия воден сектор в продължение на 10 години.

Политиката на управляващите страната правителства на ПП ГЕРБ очевидно предпочитат този ден да го няма в календара с посланията за чиста и достъпна вода. Защото, заради това управление, българските граждани продължават да нямат нито чиста вода, нито гарантиран достъп до нея.

Години наред държавата ни бе длъжна поетапно и в срокове да реформира водния си сектор, като усвои милиарди евра, отпуснати по оперативна програма за целта. Милиарди се загубиха, пропиляха се възможности, а българските градове и села, курорти, квартали и домакинства продължават да живеят в недопустими рискове от лоша и дори рискова питейна вода.

Омръзна на всички да слушаме за стратегии за реформа във ВиК сектора в страната, за нужните инвестиции, за чаканите защити към потребителите откъм социална поносимост на цената на питейната вода.

Чаканите 12 милиарда лева, нужни за реформиране на водния сектор в страната, се оказаха напразно повтаряна цифра. Правителството продължава да не реализира реформата в мащаба, в който единствено има смисъл от него.

Къде са осигурените средства, къде са инвестициите в реновиране на водопроводната и канализационна инфраструктура на градове и села? По плахи данни на експерти дори и към момента инвестираните средства, европейски и национали, допълнени с изричен ресурс и на общините, могат да решат в най-добрия случай проблема за  30-40% от населението на страната ни. А останалите?

През 2019 година светът за 26-ти път отбелязва правото на човек да има достъп и ползва чиста питейна вода. Но в държавата България все още има областни градове, където безалтернативно се пие бутилирана вода, защото питейната е доказано опасна и държавата продължава да не може да се справи с проблема.

В държавата България, попаднала в лапите на ГЕРБ-управлението вече десетилетие, продължава да се пишат стратегии, да се обсъждат инвестиционни планове, да се пилеят милиони за алиби и в този сектор.

Признанието за хаос в управлението на водния сектор вече не топли никого. Всички претръпнаха пред системните фирмени загуби заради амортизирана от преди десетилетия водопроводна инфраструктура. Опасно замърсяване след липса системни инвестиции в канализационна подмяна и рехабилитация, инвестиционна немощ спрямо пречиствателни станции и колектори по населените места.

Местните власти, дръзнали да защитят проекти за обновяване на части от ВиК инфраструктурата си, са притиснати от непосилни и често нелогични финансови корекции. И в тази ситуация държавата дреме като безпристрастен зрител на случващото се. Провалът на страната ни вече в два програмни периода във водния сектор е сред безспорните „активи“ на управлението на ПП ГЕРБ. Пропилените милиарди евра са тест за некомпетентност и безотговорност.

А българските граждани искат и имат право на достъпна и качествена питейна вода, както и на вода за битови нужди. Българската социалистическа партия винаги е изповядвала това право и е преследвала в политиката си неговата защита. Защото е изконно право, което Светът днес празнува и почита.

За българското общество този ден е още един повод да се уверим каква повсеместна пагубност причинява властта на ПП ГЕРБ.

Честит ден на водата, българи! И  нека не забравяме, че правата се отвоюват, когато властта ги е погазила. Правото на чиста вода е право на живот!

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!