Земеделската служба на САЩ обяви за голям рекорд в България

Земеделската служба на САЩ обяви за голям рекорд в България
Чуждестранната земеделска служба (ЧЗС) на министерството на земеделието на САЩ съобщава, че реколтата на пшеница в България е отбелязала рекорд за 2016-17 пазарна година , заради големия добив, добрите климатични условия и използването на вносни сортове, предаде World Grain, цитиран от Фокус.

ЧЗС предвижда, че продукцията на пшеница ще бъде 5,65 млн. тона, което е с 13% повече от продукцията за 2015-16 пазарна година.

„Фермерите съобщават, че над 75% от пшеницата, отгледана в страната идва от вносни сортове, най вече френски и австрийски. Тези сортове дават по-голям урожай и са по-издръжливи на болести и в повечето случаи качеството е много добро“, съобщава министерството на земеделието на САЩ.

От там се отбелязва, че средният добив е 4,5-5 тона на хектар, като фермерите, които не достигат такива реколти, работят на загуба.

ЧЗС обаче предвижда по-ниска реколта на царевица в България.

За 2016-17 пазарна година се предвиждат 2,3 млн. тона, в сравнение с 2,7 за миналата година.
Източник: blitz.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!